Božinović: Snažna politička poruka zastupnika europskih građana

10.11.2022.

13:04

Autor: T.D./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović nakon sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara te komentirao ulazak Hrvatske u Schengen i slučaj Fortenova. 

Na pitanje o Fortenovi, što poduzima vijeće za praćenje provedbe transakcija te što će Vlada napraviti u ovom slučaju gdje iz Vlade dolaze sumnje u transakciju da je samo paravan i da Hrvatskom kola ruski kapital, Davor Božinović je rekao da u situaciji kad zasjeda vijeće i kad se prikupljaju informacije, nitko ne može dati konkretan odgovor s obzirom na to da su to postupci u tijeku.

- MUP će u koordinaciji s DORH-om vidjeti kada bi postojale okolnosti koje bi uključile i aktivnost te dvije institucije. Ne bi bio presedan da se na temelju onoga što se može čuti i pročitati u javnom prostoru da se pokrenu određene radnje. Postoji praksa u Hrvatskoj da se temeljem novinskih napisa određene radnje pokrenu. Policija se obratila DORH-u, rekao je. 

"SOA redovito izvještava vrh države i institucije"

Na upite je li arapski investitor dolazi u Hrvatsku, hoće li biti sastanaka u Vladi, je li riječ uopće o šeiku, Božinović je ponovio kako ne zna i da postoji puno stvari koje se trebaju istražiti i razjasniti.

Na upit je li Vlada dobila izvješće SOA-e o Fortenovi kazao je da SOA redovito izvještava vrh države i institucije o onome za što je nadležna, o svemu do čega su došli.

Na novinarski upit je li on dobio informaciju SOA-e odgovorio je potvrdno, ali i dodao da ne može ništa otkriti.

Ulazak u Schengen

Zastupnici u Europskom parlamentu današnjim su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije, što je komentirao i Božinović.

- To je snažna politička poruka zastupnika europskih građana. Odluka nije krajnja i obvezujuća. Konačnu oluku donose države članice koje će biti na dnevnom redu Vijeća ministara unutarnjih poslova 8. prosinca. Ovo je satisfakcija za sve ono što se radilo. Ispunili smo gotovo 300 vrlo preciznih uvjeta. Prošli smo kroz različite faze, skepse, kritike i priznanja onog što se napravilo na tom putu. Hrvatska je u nekim segmentima napravila više nego bilo koja druga članica. Sinoć u raspravi se mogao dobiti taj dojam da su europski parlamentarci itekako informirani oko toga što je sve Hrvatska na tom putu ispunila. Radi se o važnoj odluci za hrvatske građane, sve one koji dolaze u Hrvatsku, turiste i gospodarstvo. Idemo prema ispunjenju jednog od ključnih ciljeva u ovom mandatu koji smo jasno zacrtali prije prošlih izbora. Cilj Vlade je da 1. siječnja uđemo i postanemo integrirani s Europskom unijom kad je u pitanju euro i područje Schengena, rekao je.

Naglasio je kako se EU obraća i zemljama zapadnog Balkana i Hrvatska tu ima aktivnu ulogu.

- Postoje očekivanja koja su obostrana kad se govori o prihvaćanju načela Europske unije koji se odnose na susjedne zemlje. Postoji dobra volja sa strane EU-a i Hrvatske da se susjednim državama pomogne u njihovim aspiracijama prema članstvu u Europskoj uniji, a tu su i određena očekivanja što znamo još iz vremena kad smo mi pregovarali o članstvu u Europskoj uniji, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!