Božinović: Stožer nije tu da zagorčava život

25.01.2021.

13:54

Autor: HRT

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe.


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u tjednu prije ovoga imali 4.905 novooboljelih, a u zadnjih 7 dana 3.926, što je 25 postotni pad u ovom tjednu.

- Trenutna 14-dnevna incidencija nam je 216 na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija sa 385,6, a na zadnjem Istarska županija sa 92,9. Na EU ljestvici po 14-dnevnoj stopi incidencije smo na 6 mjestu. Nižu od nas ima Rumunjska, Bugarska, Grčka, Finska i Mađarska, a sve ostale imaju višu. Najvišu trenutno ima Portugal. Ukupna stopa smrtnosti tu smo 20 mjestu sa 1168,7 na milijun stanovnika, rekao je.

Istaknuo je i da su do 25. siječnja zaprimili 284 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i deset sumnji na Modernino cjepivo.

Capak se osvrnuo na nedostatak cjepiva rekavši kako je Hrvatska sa zemljama EU-a ušla u pregovarački proces i ugovor koji su potpisali kaže da ne možemo bilateralno ući u pregovore s tim proizvođačima.

- Što se tiče ruskog i kineskog cjepiva njihovi proizvođači zahtijevaju poseban proces registracije za RH i EU i nisu pokazali želju da idu prema Europskoj komisiji za lijekove, rekao je istaknuvši kako mi zasad ne planiramo ići u razgovore s tim proizvođačima jer smo se dogovorili s EU.

Capak je istaknuo da nam je Pfizer uskratio 13.650 doza u sljedeća 4 tjedna, a da je Moderna trebala sutra isporučiti 4.800, ali su pomaknuli na 31.1.

Osvrnuo se i na slučaj Britanije koja će cijepiti stanovnike jednom dozom cjepiva.

- Kompletnim cijepljenjem se smatra cijepljenje sa dvije doze, ali se i sa jednom dozom postiže određen imunitet. Mi razmišljamo o tome što napraviti ako bi se ovako male isporuke nastavile, ali mislimo da ćemo dobiti veće doze.

Kad je riječ o popuštanju mjera Capak je rekao kako nisu dogovorili da se ide sa popuštanjem mjera, ali da su razgovori u tijeku.

- Dolazak novih sojeva opasnost je za pogoršanje epidemiološke situacije i imat će utecaj na naše odluke, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su jučer imali sastanak i razmotrili situaciju s koronavirusom. Dodao je da su aktualne mjere na snazi još ovaj tjedan i da će o kraja tjedna objaviti novu odluku.

- Radi se o paketu od četiri odluke, tri koje su vezane za trgovine, granice i javni prijevoz i one će se produžiti u sadržaju u kojem jesu. Četvrta odluka je o ograničavanju okupljanja i uvođenju novih nužnih mjera i preporuka. I ta odluka izaziva najviše intersa. Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, međutim nisu zanemarivi. Incidencija nam 216 tako da tu postoji više elemenata o kojima treba voditi računa - usporena je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju, novi sojevi koji su razlog za zabrinutost.

Istaknuo je da stožer ne postoji da bi nekome zagorčao život i da svi pokušavamo vidjeti kako se najbolje temeljnim načelima zaštiti - distanca, maska, higijena i kako ih prevesti u realan život.

- Svi se nadamo da ćemo daljnjim padom broja novooboljelih i većim procjepljivanjem biti u situaciji što prije se vratiti u život koji je normalan, ali očito je da se to neće dogoditi sutra, rekao je.

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: Tomislav Pevlek / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je dječak koji je preminuo od komplikacija nakon zaraze koronavirusom, iz Klaićeve bolnice prebačen u Zaraznu kako bi mu se omogućilo što bolje liječenje. Istaknuo je i da se na početku nije sumnjalo na covid infekciju.

Markotić je naglasila kako su u klinici već liječili 17 takvih pacijenata pa su postojala veća iskustva u liječenju takvih bolesnika s tim upalnim sindromom.

- Ovaj sindrom je opisan kod asimptomatske djece kojima je inicijalna bolest bila simptomatska: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev … to su signali kada roditelji moraju odvesti dijete liječniku, rekao je Beroš.

Na pitanje kako će se otkrivati novi soj virusa ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se osim PCR testova radi i sekvenciranje koje može dodatno detektriati nove sojeve i mutacije.

- Strategiju još zauzima cijela Europa. Jedan od načina je da se poveća broj sekvenciranja kod pozitivnih uzoraka u zemljama gdje rapidno raste broj infekcija, drugi da će se uzimati randimizirano, realno je 5 posto i treće da oni koji dolaze iz inozemstva da napomenu da su bili u zemljama gdje su detektirani novi sojevi.

Je li moguće da je novi soj stigao u Hrvatsku Markotić je rekla da ne možemo biti sigurni 100 posto.

- Zasad se nigdje nije pojavio povećani broj inficiranih i to je jedan od indirektnih pokazatelja da nema replikacije tog virusa ako je i došai u Hrvatsku. Bitno je istaknuti da će se zabilježiti i dodatane mutacije u budućnosti, ali one ne moraju biti loše za ljude. Mutacije češće škode virusu nego pojačavaju njegovu infektivnost. Situacija će se ozbiljno pratiti s obzirom da se nije očekivalo od ovog virusa da napravi brze mutacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!