Plenković i Božinović o pitanju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj

10.03.2022.

17:05

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Hrvatska vojska, ilustracija

Hrvatska vojska, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Hrvatski zastupnici složili su se da je, zbog stanja u Ukrajini, obveza Hrvatske da pošalje pripadnike Oružanih snaga u Mađarsku, u sklopu NATO-ove operacije. Predlaže se da Hrvatska vojno sudjeluje i u projektu koji se tiče kibernetičke sigurnosti. Rat u Ukrajini otvorio je pitanje obveznog roka u Hrvatskoj. Mogućnost njegova uvođenja komentirali su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Mislim da svi zajedno moramo napraviti jednu dobru analizu kako da na europskoj razini i kroz taj mehanizam europski za mir, jer mi smo sad u fazi da financiramo zajedničkim europskim sredstvima i vojnu pomoć Ukrajini. To se još nikada nije dogodilo i Hrvatska je dala svoj doprinos onoliko koliko može, da vidimo kako jačati sigurnosni sustav. Vidjet ćemo, ta tema nije još bila raspravljena na bilo kojem formalnom tijelu institucija niti Vlade niti države, poručio je premijer Andrej Plenković.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da će "sve odluke o sigurnosnoj situaciji oko rata u Ukrajini biti iskomunicirane u okviru foruma, institucija i organizacija kojih je RH članica".

- Vojni rok nije ukinut, već je zamrznut. Posvećujemo visoku razinu pozornosti pitanju sigurnosti. Proračun Ministarstva obrane porastao je s 4,5 milijardi kuna na 7,2 milijarde kuna kroz nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, odluku o integriranju i kupovini Bradleya te niz projekata kroz sustav domovinske sigurnosti, rekao je.

Božinović je podsjetio na sustav dobrovoljačke obuke, kroz koji se regrutiraju budući profesionalni vojnici i aktiviraju pričuve koje su dio Oružanih snaga RH. Naglasio je i da se razgovara o sigurnosnoj situaciji te da će "sve odluke, koje bi se donosile u budućnosti, biti iskomunicirane".

Pojačana mjerenja radioaktivnosti

- Svi prate sve što se događa u Ukrajini. Hrvatska je članica NATO-a i EU-a i sve što se radi, koordinira se u okviru foruma, institucija i organizacija kojih je članica, rekao je Božinović nakon sastanka Vladine Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Božinović je istaknuo da se provode pojačana mjerenja radioaktivnosti, o čemu redovito izvješćuju, ali je ocijenio da nema opasnosti.

Dodao je kako je bivši zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost integriran u sastav Ministarstva unutarnjih poslova te da su za skloništa, prema zakonu iz 2015., odgovorne jedinice lokalne samouprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!