15:08 / 18.04.2020.

Autor: P.F./B.V.M./HRT

Božinović za HTV o popuštanju mjera: Svako popuštanje rizik koji mora biti kontroliran

-

-

Foto: - / -

Stožer je donio odluke kojima se produljuju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti. Odluke se primjenjuju do 4. svibnja.
Nakon što je isteklo 30 dana od kada su u Hrvatskoj uvedene stroge mjere zaštite od zaraze, najveći dio njih produljit će se za dodatnih 15 dana, do 4. svibnja. Ipak, kako je i najavljeno, polako se počinju ublažavati neke mjere. Županijskim je stožerima omogućeno da donesu odluku koja bi omogućila da se, unutar županija, omogući kretanje stanovništva bez e-propusnice.

Što nas sve čeka idućih dana u borbi protiv epidemije, više smo doznali od ministra Davora Božinovića, koji je bio gost središnjeg Dnevnika HTV-a.

- Pretpostavljam da će svaki županijski stožer dati svoje viđenje. Ovo je mjera olakšanja komunikacije unutar županija, nakon što je bila mjera zabrane napuštanja prebivališta. Treba znati da su tri glavna faktora brzine širenje virusa: socijalna udaljenost, to je najvažnije, a potom osobna higijena, ali i mobilnost stanovništva. Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta jedna je od najvažnijih čimbenika za to što imamo danas još uvijek povoljnu epidemiološku situaciju, rekao je Božinović.

- Povećanje kretanja ograničeno je na 21 županiju, u svakom trenutku može se donijeti mjera da se zatvori neka općina. To će biti situacija u kojoj ćemo na dnevnoj bazi donositi odluke kako bismo omogućili da život teče što normalnije, da se ne dogodi bum, eksponencijalni rast broja oboljelih, jer to nam je glavni cilj, dodao je.

- Bilo je bitno smanjiti pokretnost stanovništva jer je sve veća mogućnost širenja virusa. E-propusnice ostaju za napuštanje područja županija, a ostaju i ako bi se eventualno zatvorio neki dio županije. Na dnevnoj bazi procjenjivat ćemo situaciju i donositi odluke, objasnio je Božinović.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Na pitanje o mjerama koje će ministri predložiti kako bi se poboljšala postepeno gospodarska situacija i hoće li one biti na Vladi ovaj tjedan Božinović je rekao da se razgovara o mjerama.

- Sad je to interdisciplinarni pristup u izlaznoj strategiji koja mora biti osmišljena. Kad bismo najednom sve otvorili to bi poništilo sve što smo dosad napravili. Moramo očuvati epidemiološku situaciju, imamo ideje koje moramo prodiskutirati s epidemiolozima, da vidimo što od tih mjera koje su važne kako bi se ekonomski život ponovno pokrenuo, je moguće i na koji način organizirati tako da nam to ne postanu neka nova žarišta širenja koronavirusa, rekao je ministar.

- Ne bih spekulirao kad će to biti na Vladi, donijeli smo već pet odluka koje su znakovi popuštanja, a paket ćemo donijeti, kad se svi oko njega usuglase, a predstavit će ga premijer, dodao je.

- Moramo imati čvrstu podlogu da nam je situacija u vezi širenja virusa pod kontrolom. Svako popuštanje je rizik koji mora biti kontroliran. Imate zemlje koje su držale stvari pod kontrolom, a sada su buknuli s puno zaraženih. Virus je velika nepoznanica, širi se vrlo brzo, i to kontaktom među ljudima. Ako bi mi svi držali ovakav kontakt, smanjili komunikaciju da se virus ne prenosi kapljičnim putem, situacija bi bila puno bolja. Međutim, jedno je to reći, a drugo provesti. Moram priznati da se hrvatski građani puno bolje toga drže nego mnogi u Europi, rekao je ministar Božinović.

Na pitanje što njemu osobno najviše nedostaje u ovoj novoj realnosti rekao je da bi htio da nema virusa i da se vratimo svojim poslovima.

- Ne želim izdvajati sebe. Svima nam je jednako teško, pogotovo starijima i nemoćnima, nije lako ni djeci ni mladima. No činimo sve, koliko možemo, da se uspješno nosimo s ovim virusom i da što prije izađemo iz ove situacije koja nije laka, rekao je Božinović.

Nacionalni stožer o mjerama

Nacionalni stožer civilne zaštite produžio je mjere ograničavanja za još dva tjedna, ali uz modifikacije poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Stožer je donio odluke kojima se produžuju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti. Odluke se primjenjuju do 4. svibnja, kazao je. Opširnije

Božinović je rekao da se odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produžuje do 18. svibnja, ali da se napušta model organiziranih konvoja.

Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima, pojasnio je.

- Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere, dodao je.

Uz to, Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!