Bačić o obnovi: Situacija na Banovini je teška, ali ona je i veliko gradilište

24.01.2023.

19:31

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Ministar graditeljstva Branko Bačić o obnovi

Ministar graditeljstva Branko Bačić o obnovi

Foto: Dnevnik / HRT

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić posjetio je potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije. Što je vidio na Banovini, je li situacija teža nego što je očekivao otkrio je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Stanje na Banovini

- Situacija je teška, pogotovo je situacija teška za naše sugrađane koji žive u kontejnerima. Treba reći, danas sam obišao značajan dio Banovine, da je ona i veliko gradilište. Brojni se objekti javne namjene grade i obnavljaju, obnavlja se i centar Petrinje. Ono što je našim sugrađanima posebno važno, oni koji ne žive u kućama nego u kontejnerima, a žive tako već dvije zime, svi drugi radovi i aktivnosti padaju u drugi plan, rekao je ministar Bačić u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na pitanje zašto bi ti ljudi vjerovali kako neće treću zimu dočekati u kontejnerima Bačić je rekao kako će se u roku od 15 dana izaći s prijedlogom budućeg statusa stambenog rješenja svakog od njih 2208 kontejnerskih jedinica odnosno 4500 sugrađana koji žive u njima.

- Svatko će od njih znati svoj budući status, a taj status će biti određen kroz 7 mogućih varijanti rješenja. U suradnji s njima ćemo će se gotovo na dnevnoj razini dogovarati i pripremati njihov budući smještaj, naveo je.

Zašto je izgrađeno samo 6 kuća

Na pitanje zašto je izgrađeno samo 6 kuća, a više je stotina potpisanih ugovora za zamjenske kuće, Bačić je objasnio da je to zobg toga što je 578 ugovora potpisano na temelju tipskog projekta, ali tim ugovorima nije dodijeljena lokacija.

- Nakon što su ugovori potpisani krenula je dodjela građevinskih čestica svakom ugovoru. Tu su nastali problemi u proceduri, dokumentaciji, u komuniciranom postupku, objasnio je Bačić.

- Trebalo je to brže ići, skratiti postupak, smanjiti broj sudionika i identificirati svaki ugovor i povezati ga sa svakom parcelom. To sada radimo. Zakonom s kojim idemo sada pojednostavit ćemo tu proceduru na način da tipski projekt najvećom mogućom brzinom utemeljimo u određenoj lokaciji, dodao je.

Slijedi li ubrzanje obnove?

Upitan hoće li novi zakon zaista moći ubrzati obnovu Bačić je rekao da apsolutno hoće. 

- Ukidamo projekt uklanjanja objekta, ukidamo financijsko-tehničku kontrolu i veću odgovornost postavljamo projektantu. Ukidamo elaborat ocjene stanja koji će se uglavnom vezivati na nalaz prilikom dolaska na parcelu. Tu već smanjujemo broj sudionika i potreban broj koraka. Negdje je oko 40% manji broj koraka potreban da bi ste počeli graditi nego što je sada, Drugi prevažan korak je financiranje samoobnove u startu. Kada ste dobili rješenje o konstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće na vaš će račun u poslovnoj banci biti odmah isplaćen cjelokupni iznos. U reakciji koju sam čuo od čelnika na terenu, a i od samih građana s kojima sam razgovarao oni jedva čekaju. Kažu dajte nam novce, mi ćemo sve ostalo, naglasio je Bačić.

"Država prijatelj donatora"

Spomenuo je projekt kojeg su nazvali, kako je rekao "Država prijatelj donatora". 

- Našim sugrađanima čija kuća očekuje konstrukcijsku obnovu, a nisu s time zadovoljni, te imaju donatora koji će im sagraditi novu kuću, mi ćemo s donatorom potpisati ugovor. Srušit ćemo sami kuću, napraviti temelje, a donator će im napraviti kuću. Takvih je zahtjeva puno i na taj način će se ubrzati obnova Banovine, istaknuo je Bačić.

- Nije malo 2208 mobilnih jedinica, treba izgraditi i obnoviti, no imamo znanja, snage i volje za to, dodao je.

O obnovi javne infrastrukture za koju su dobivena europska sredstva

Rekao je kako do 30. lipnja ima još 23 tjedna.

- Država je dobila za zagrebački potres dobila 683 milijuna eura, a za petrinjski još 319 milijuna eura, zajedno milijardu i tri milijuna koje moramo potrošiti do 30. lipnja. Zaključno s 13. siječnja fakturirali smo, odnosno podnijeli smo zahtjev za nadoknadu sredstava za 370 milijuna eura. Ostalo nam je još 633 milijuna eura, dakle 2 Pelješka mosta koje moramo potrošiti na zagrebačkom i petrinjskom području oštećenom od potresa. Napravio sam poseban tim koji će svaki ugovor dnevno pratiti i izvještavati Ministarstvo te da se ubrza iskorištavanje novca. Pronašli smo danas još neke objekte javne infrastrukture na Banovini koje ćemo još dodatno sufinancirati iz Fonda solidarnosti, istaknuo je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!