Plenković: Bačić i Erlić umjesto Paladine i Tramišak, odlazi i Hanžek

11.01.2023.

Zadnja izmjena 21:33

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković objavio je danas poslijepodne da ministri Ivan Paladina i Nataša Tramišak odlaze iz Vlade te da će kao njihove nasljednike Saboru predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića. Rekao je da je Paladina i sam na određeni način htio otići, ali da Tramišak "nije bila najsretnija što napušta Vladu".

Branko Bačić, koji je osim za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predložen i za potpredsjednika Vlade, potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, a već je bio ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u 11. Vladi RH.


Šime Erlić, koji je predložen za novog ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, trenutačno u tom ministarstvu obnaša dužnost državnog tajnika, na koju je imenovan 2020. godine.


Neslužbeno se tijekom dana kao Paladinina nasljednica spominjala Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore za pitanje graditeljstva i prometa, no Plenković je na kraju poručio kako je Bačić njegov odabir.

Smjena i Hanžeka

Plenković je  potvrdio i da će biti smijenjen šef Središnjeg državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek te najavio i promjenu arhitekture institucija zaduženih za obnovu.

- Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku, razgovarao sam s njim o tome i obavijestio ga, tako da će biti dosta promjena, rekao je Plenković. 

Na novinarsko pitanje znači li to da će doći do centralizacije cijelog sustava o čemu je, prema informacijama pojedinih medija, na nedavnom sastanku u Vladi govorio i sad već bivši ministar Ivan Paladina, premijer je rekao kako to nije samo pitanje centralizacije.

- To je pitanje bolje organizacije i učenja na onome što smo primijetili da je, rekao bih, i iz nekih institucionalnih razloga možda dovelo do sporije dinamike cijeloga procesa. Napravit ćemo sve što je potrebno da se on ubrza, dodao je.

U nastavku pratite tijek događaja:

Paladina: Odlazak sam premijeru najavio prije dva mjeseca

Tramišak: Nisam od Plenkovića dobila adekvatan odgovor zašto me smjenjuje

Zadnja rekonstrukcija? "Never say never"

O prijetnjama Tramišak: "Neću se vraćati na te teme"

Plenković očekuje da Bačić ubrza obnovu "jako, jako puno"

Rastanak "korektan"

OLAF i Erlić: "Koliko je nama poznato, ništa se tu ne zbiva"

"Nema tu puno nekakvoga sentimenta"

O Tramišak: "Najvažnije je povjerenje"

"Moj odabir je Branko Bačić"

"Tramišak nije bila najsretnija što napušta Vladu"

Plenković: Paladina i Tramišak odlaze, mijenjaju ih Bačić i Erlić

Izjava Nataše Tramišak u 19.20

Bačić nasljednik Paladine?

Plenkovićeva izjava oko 18.40

Sastanak užeg kabineta još traje

Plenkovićeva izjava oko 18 sati

Sastaje se uži kabinet

Završio koalicijski sastanak

Zekanović: Vladajuća većina je stabilna

Hrebak: Potreban drastičan rez

Konzultacije u vezi s kadrovskim promjenama

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!