14:07 / 21.07.2020.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Briga za ljude koji nepovratno gube sebe

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Živimo u sve starijem društvu, nedovoljno osviješteni za probleme s kojima se starije osobe susreću.
Produljenje životnog vijeka i povećanje udjela populacije starije dobi dovelo je do povećanja učestalosti Alzheimerove bolesti. U Međimurju kreće projekt kojim će se osigurati briga za oboljele.

Kada nepovratno gube sebe, kvalitetu života - treba im pomoći i očuvati dostojanstvo. Čak oko 87 tisuća Hrvata boluje od neke vrste demencije, najviše njih od alzheimera. Ostavlja to trag na cijelim obiteljima.

- Obzirom da osobe koje boluju od demencije u potpunosti ovise o tuđoj njezi i pomoći, smještaj takvih osoba je veliko olakšanje. Barem da imaju tu sigurnost da su zbrinuti dok su članovi obitelji na poslu, kaže Vlasta Palašek, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne Čakovec.

Čakovečki dom za starije nema odjel za oboljele, no korak prema kvalitetnijoj njezi je - osiguran dnevni boravak. Od sada će 30-tak korisnika moći dobiti u njemu zdravstvenu i psihosocijalnu njegu.

Omogućuje to novac koji je Međimurska županija dobila za projekt Pruži ruku, kaže župan Matija Posavec. Projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna bit će, dodaje - u potpunosti financiran iz europskog fonda za socijalni razvoj.

Uključuje obnovu depandanse doma gdje će biti omogućen dnevni boravak, pomoć i druženja za cijele obitelji, sigurnost oboljelih.

- Nabavit će se GPS uređaji za najteže bolesnike, starije osobe koje se znaju izgubiti, odlutati. Sve će se javljati obiteljima, najavljuje Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Međimurske županije. 

Živimo u sve starijem društvu, nedovoljno osviješteni za probleme s kojima se starije osobe susreću - ovo je korak prema tome da im se pruži potpora kakvu zaslužuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!