08:35 / 14.09.2018.

Autor: HRT

Brodić: Kupuje se vrijeme za strateškog partnera brodogradilišta

-

-

Foto: - / -

Požar je pod kontrolom. Lokaliziran je, ali je tek malo kisika dano tim dvama brodogradilištima, rekao je Ivan Brodić, glavni urednik portala Energypress.net za HRT-ov Studio 4 govoreći o zaključcima jučerašnje sjednice Vlade u Puli u vezi s rješenjima za probleme Uljanika i 3. maja.
Požar je pod kontrolom. Lokaliziran je, ali je tek malo kisika dano tim dvama brodogradilištima, rekao je Ivan Brodić, glavni urednik portala Energypress.net za HRT-ov Studio 4 govoreći o zakljčcima jučerašnje sjednice Vlade u Puli u vezi s rješenjima za probleme Uljanika i 3. maja.

Pitanje je što dalje. Čini mi se da se kupuje vrijeme za strateškog partnera koji je očito postigao s Vladom neki dogovor, kazao je Brodić. Na pitanje voditelja Petra Vlahova na koga konkretno pritom misli, Brodić je kazao kako smatra da bi to mogao biti Danko Končar. Činjenica je da tu ima puno suspektnih stvari. Prva od njih je to što je on nedavno izjavio da neće ulaziti u ovu priču ako EK ne odobri Vladi da mu vrati taj novac. To znači da bi se onda radilo o prikrivenom spašavanju brodogradilišta kroz jednog od strateških partnera. Druga stvar odnosi se na to, kao što je jučer objavio Poslovni dnevnik, da Končar ima velikih problema u Finskoj sa svoje dvije tvrtke. Bilo je nekih netransparentnih stjecanja vlasništva, prema njihovom nalazu. Čini mi se da je pisalo da je oko 50 milijuna eura kazna prema Finskoj za čitavu tu priču, rekao je Brodić.

Veliki je problem što gospodina Končara više ne žele pratiti poslovne banke. On ima problema i s isplaćivanjem plaća u Brodotrogiru, a i Hrvatska banka za obnovu i razvoj uskratila mu je drugi kredit, kazao je.

Govoreći o eventualnoj intervenciji Vlade, kazao je da im to najprije treba odobriti Europska komisija. EK je vrlo restriktivna prema takvom pomaganju koje smatra direktnim utjecanjem na tržišno natjecanje unutar EU-a.

Puno je šumova u kanalu, ali malo tko gleda što je zapravo objavljeno na burzi, izjavio je Brodić odgovarajući na pitanje je li se pojavilo izvješće Zagrebačke burze. A na burzi se barata s pričama o restrukturiranju. Plan restrukturiranja postoji, ali o njemu Uljanik grupa nikada nije donijela odluku. Uljanik grupa je donijela odluku o dokapitalizaciji u ožujku te je raspisala natječaj o dokapitalizaciji. Na taj natječaj javile su se dvije tvrtke, kazao je Brodić naglašavajući da to govori o momentima koji se nalaze u priopćenjima na Zagrebačkoj burzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!