Županije produžavaju odluke o nastavi na daljinu

13:20 / 15.04.2021.

Autor: I.Z./V.G./HRT/Hina

Učionica

Učionica

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog epidemiološke situacije produžava se odluka po kojoj se nastava po modelu A održava samo od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a za sve ostale razrede nastava će biti online.

Odluka za organiziranje nastave koja je donesena 8. travnja za razdoblje od 12. do 17. travnja na području Splitsko-dalmatinske županije produljuje se u istom obliku još tjedan dana, od 19. do 23. travnja, izvijestio je danas županijski Stožer civilne zaštite.

- Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu i dalje će se održavati po modelu C, to jest online, osim za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, za koje će se nastava i dalje održavati po modelu A, to jest u školi, izvijestio je Stožer.

Također, u školskim objektima i dalje se neće održavati praktična nastava. Odluka je donesena zbog trenutačne epidemiološke situacije u županiji i preporuka epidemiološke službe županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nakon konzultacija s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Nastavlja se online nastava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

- Učenici viših razreda osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije i svi srednjoškolci, osim maturanata, i sljedeći tjedan imat će online nastavu, priopćili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Učenici nižih razreda i maturanti tako će i dalje imati nastavu u školama. Odluke su donesene na prijedlog epidemiološke službe koja prati epidemiološku situaciju.

U posljednja 24 sata u toj su županiji potvrđena 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutačno je na liječenju 28 oboljelih od Covida-19. Tri su bolesnika na respiratoru, a na opservaciji su četiri pacijenta.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u samoizolaciji je 741 osoba.

Brodsko-posavska županija zatražila prijelaz na online nastavu

Brodsko-posavska županija s 81 novim slučajem zaraze koronavirusom i Požeško-slavonska s 57 slučajeva imaju porast broja oboljelih, a brodsko-posavski Stožer civilne zaštite zatražio je prijelaz nastave na C model, osim za niže razrede osnovne škole i maturante.

Brodsko-posavski Stožer civilne zaštite u četvrtak je na konferenciji za novinare najavio da od Nacionalnog stožera traži prijelaz nastave na C model do 2. svibnja, a redovito bi na nastavu i dalje išli učenici nižih razreda osnovne škole i maturanti.

Nove mjere, među kojima i obvezno nošenje maske na otvorenome gdje se ne može održavati razmak, uvode se zbog očekivanog daljnjeg rasta broja oboljelih, rekao je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

U toj je županiji, prema podatcima od srijede, na koronavirus je pozitivno 18 učenika, a njih 125 je u samoizolaciji. Pozitivno je i 14 djelatnika u školama (nastavno i tehničko osoblje), a 17 ih je u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata potvrđeno je da je 81 osoba pozitivna na koronavirus, u 74 zaraza je potvrđena PCR testom, a u sedam antigenskim testom. Na respiratoru je sedam osoba.

U novom paketu mjera za koji se čeka potvrda Nacionalnog stožera jest i obveza nošenja maski i na otvorenome, na mjestima gdje se kreću veće skupine ljudi među kojima nije moguće držati razmak. Maske su obvezne i u zatvorenim prostorijama na manjim skupovima gdje među ljudima nema razmaka od dva metra.

Županijski Stožer civilne zaštite preporučuje općinama i gradovima da do daljnjeg zaustave najam javnih prostora za skupove.

U Požeško-slavonskoj županiji u četvrtak je registrirano 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podatcima Stožera civilne zaštite, u toj se županiji od covida trenutačno liječe 224 osobe, a 18 ih je u bolnici.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 382 osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!