08:05 / 07.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Brojne intervencije u Zagrebu, na Jadranu bura jača od 100km/h!

Foto: Patrik Macek/Ilustracija

Foto: Patrik Macek/Ilustracija

Foto: - / -

Olujni vjetar stvara probleme u prometu, poglavito na obali.
Nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo Hrvatsku uzrokovalo je čak 34 vatrogasne intervencije u Gradu Zagrebu te niz u susjednim županijama, a uslijed rušenja stabla na vozilo u vožnji kod Dugog Sela lakše je ozlijeđen vozač.

Nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom uzrokovalo je povećan broj vatrogasnih intervencija u Gradu Zagrebu i susjednim županijama, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vatrogasci u Zagrebu zabilježili su 34 tehničke intervencije uklanjanja srušenih stabala i granja, crjepova te limova i salonit ploča s krovova.

Na intervencijama je sudjelovalo 110 vatrogasaca s 33 vatrogasna vozila iz JVP-a Zagreb te DVD-ova Hrašće, Moravče, Zapad, Dubrava i Dragonožec.

Nevrijeme je ostavilo posljedice i na području Zagrebačke županije, gdje je zabilježeno dvanaest tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, a u sanaciji je sudjelovalo 55 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila iz JVP-a Samobor, Velika Gorica, Ivanić-Grad te DVD-ova Dugo Selo, Savski Nart, Šenkovec,Velika Mlaka, Novo Čiće, Križ, Črnilovec i Rakitje.

U jednoj od navedenih intervencija na području Savski Nart kod Dugog Sela, uslijed olujnog vjetra došlo je do rušenja stabla koje je palo na vozilo u vožnji, prilikom čega je došlo do lakšeg ozljeđivanja vozača vozila.

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala, a u čemu je sudjelovalo je 69 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Straža, Kumrovec, Dubrovčan Ravnice, Klenovec, Donja Stubica, Zlatar, Desinić, Mače te JVP-a Krapina.

Olujna bura na obali

Splitski vatrogasci u utorak ujutro čiste gradska područja i prometnice uklanjajući štete zbog  olujne bure koja je noćas puhala na širem gradskom području izazivajući materijalnu štetu.

Bura je na momente puhala jače od sto kilometara na sat, a njezine posljedice vidljive su jutros u gradu.

Tijekom noći i jutra nekoliko je stabala palo na prometnice i na parkirana vozila. 

Razbacani su kontejneri i kante za smeće po cijelom gradu, a oštećen je i inventar po štekatima.

Splitski vatrogasci su već do pet ujutro zabilježili tri intervencije uklanjanja stabla s prometnica i to na Marjanu, Šinama i u Ulici slobode.

Prema podatcima meteorologa, umjerena i jaka bura s olujnim udarima tijekom popodneva će se malo smiriti biti i slabljenju.

Nevrijeme i u Istri

Izražena hladna fronta praćena jakim olujnim udarima bure zahvatila je noćas i istarski poluotok te je donijela izražen pad temperature, ali nije na sreću donijela većih materijalnih šteta, doznaje se u utorak ujutro u pulskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. 

U samome središtu grada, na pulskim Giardinima bura je srušila ogromno stablo na cestu, tako da je jutros promet regulirala policija, a dežurne službe su bile na terenu i uklanjale stablo.

Osim toga bura je u Puli srušila još nekoliko stabala, stabla su pala i na cestama Bale-Pula te Poreč-Višnjan dok su pulski vatrogasci jutros interveirali nakon što se na Valdebeku srušio telefonski stup.

U Umagu kao i u Puli letjeli su suncobrani ugostiteljskih objekata, no prema prvim saznanjima nije počinjena veća materijalnih šteta.

U Istri je bura najjače puhala u Umagu (78 km/h), Ročkom Polju (77 km/h) i Puli (76 km/h) a sukladno očekivanju, obilnije količine kiše nisu zabilježene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!