Medicinska skrb dostupna je svima uz brze brodice hitne pomoći

18.08.2023.

12:59

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Kvalitetna medicinska skrb svima mora biti jednako dostupna to je cilj oko kojeg se svi slažu, a postaje sve dostižniji zahvaljujući brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe. Više od 10 milijuna eura vrijedan projekt napola je proveden. Početkom rujna svoju će brzu brodicu dobiti hitna medicina Malog Lošinja, a do kraja godine Šibenik i Supetar. 

Tri dosad isporučene brodice u samo nekoliko mjeseci plovidbe dubrovačkim, zadarskim i rapskim vodama dokazale su koliko su važne za zemlju s tisuću 244 otoka. 

- S ovim projektom zbrinjavanja pacijenata u objedinjeni bolnički primjer dobije se unutar zlatnog sata povećanje od 30 do 50 posto preživljavanja pacijenata, za HTV rekla je Ivana Šimić, ravnateljica zadarskog Zavoda za hitnu medicinu. 

- Naša posljednja intervencija na brodu bila je prije 3 dana kada smo dobili poziv zbog 13-godišnje djevojčice s epileptičnim napadajem. Unutar sat vremena smo došli do otoka što je razuman vremenski period s obzirom na udaljenost, objasnila je Sara Rukavina, liječnica. 

- Kada su se izrađivale tehničke specifikacije za brze brodice posebnu smo pažnju usmjerili medicinskoj opremi i svemu onome što je potrebno za kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata. Brze brodice su opremljene kao i vozila hitne medicinske službe s opremom za zbrinjavanje hitnih pacijenata, objasnio je Damir Važanić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!