Beroš: Dodatna doza sigurnosti ne samo za građane nego i za turiste

27.03.2023.

Zadnja izmjena 12:41

Autor: M.M./Hina/HRT

Beroš: Dodatna doza sigurnosti ne samo za građane nego i za turiste

Beroš: Dodatna doza sigurnosti ne samo za građane nego i za turiste

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, danas je u Šibeniku osiguralo plovidbu jedne od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe iz projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Na svečanosti isporuke prve brze brodice u Iskra brodogradilištu Šibenik, među ostalim uzvanicima, prisustvovali su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić te župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i vlasnik Iskra Grupe Dušan Šešok

- Ponosan sam što danas svjedočimo preuzimanju ove brodice koja je prototip izrađen hrvatskom pameti u hrvatskom brodogradilištu, nakon čega do kraja godine slijedi još pet plovila, rekao je ministar Vili Beroš.

- Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30% do 50%“, izjavio je ministar Beroš dodajući da ovim postignućima Vlada pokazuje međuresorno partnerstvo, sinergiju s lokalnom zajednicom kao i zajedničku misiju – pružanje podjednake zdravstvene skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske što je i glavna nit vodilja reforme zdravstva. 

Galerija
Predana prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, Foto: Ministarstvo zdravlja/-
Predana prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, Foto: Ministarstvo zdravstva/-Predana prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, Foto: Ministarstvo zdravstva/-

Istaknuo je da su to brodice specijalne namjere, dužine 15 metara koje mogu postići maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku 5 minuta.

- To je iskorak i naša misija - poboljšanje pružanja medicinke zdravstvene skrbi na moru i otocima, istaknuo je, te dodao da je namjena višestruka - od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi, do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama.

- Mislim da će takvi brodovi u Hrvatskoj polučiti dodatnu dozu sigurnosti ne samo za građane nego i za turiste, naglasio je Beroš.

Istaknuo je i da je uz brze brodice raspisan međunarodni tender za hitnu helikoptersku medicinsku službu, čiji će se rezultati vidjeti 8. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!