Bubaš: Nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30%

16.07.2020.

08:09

Autor: Petar Vlahov/I.Z./Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Bubaš je istaknula da se prati situacija jednako kao što se pratila i prije, te se zato uvode maske da se broj osoba ne bi drastično povećavao.
Novija istraživanja pokazuju da nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30%, kazala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u HTV-ovom Studiju 4, dodavši da je to značajno, pogotovo ako ostvarimo bliski kontakt koji ne možemo izbjeći.

- To je nova bolest o kojoj zapravo još učimo i ta nova istraživanja treba poštivati i u skladu s tim se treba ponašati, kazala je Bubaš.

Naglasila je i da porast oboljelih u Hrvatskoj sličan trendu rasta novooboljelih u svijetu. Smatra da "smo se dosta opustili i ostvarujemo bliske kontakte". Poručuje da "trebamo biti civilizirano društvo i razmisliti što osobno možemo napraviti da ne prenosimo potencijalnu zarazu na druge, pa ako to znači nošenje maske - onda je treba i nositi".

- Isto tako, moramo imati povjerenja jedni prema drugima. Ne trebamo misliti loše o onima koji ne nose maske, jer postoje izuzeci za one okolnosti kada je osoba izuzeta od nošenja maske. Ne treba se toga bojati, ne treba takvu osobu stigmatizirati, poručila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bubaš je istaknula da se prati situacija jednako kao što se pratila i prije te se zato uvode maske - da se broj zaraženih osoba ne bi drastično povećavao.

- Možda ih mi sada uvodimo na vrijeme, kada se neke druge mjere iscrpljene, a da se opet ne ide u neku veliku restrikciju. Vjerujem da je ipak lakše nositi masku nego ne moći otputovati iz svog grada u drugu županiju, kazala je.

Dodala je i da je njezina pretpostavka da su Španjolci ili druge sredine, gdje su se maske ranije počele nositi, iscrpile svoju mogućnost i počelo im je to sada davati lažnu sigurnost.

- Može biti i da je ljeto dalo svoje. Bliski kontakti koji se ostvaruju, pa maske koje se nose na "kaubojski način", mogu biti kontaminirane i ne predstavljaju zaštitu. Treba usvojiti ispravan način nošenja maski, treba je znati skinuti i staviti novu, rekla je Bubaš.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je da ćemo vidjeti što će nam vrijeme donijeti.

- Vidjet ćemo i koji će rezultat biti novih mjera, postoje i druge mjere koje će biti u primjeni od jeseni. Jedna od mjera koju smo imali bila je i da djeca ne idu u školu i da je nastava od kuće. Međutim kako se volimo pozivati na iskustva drugih, treba pratiti što drugi rade, ali pustimo našim stručnjacima da oni kažu što će biti u budućnosti, poručila je.

Istaknula je da je  Njemačka provela istraživanja i da su rezultati pokazali da djeca nisu izvor zaraze i da se škole ne trebaju zatvarati. Bubaš je kazala da će naši stručnjaci dati odgovor na vrijeme što će biti sa školama na jesen.

- Takve odluke imaju implikacije na gospodarstvo jer roditelji su ti koji moraju brinuti o djeci, dodala je.

Bubaš je iznijela i zanimljiv podatak: Filozofski fakultet proveo je istraživanje o štićenicima u domovima za starije, te su rezultati pokazali da oni misle kako se prema njima previše odnosi zaštitnički, te da oni nisu ništa manje sposobni živjeti i doprinositi zajednici i obitelji.

Bubaš je kazala da, ako netko teško proživljava situaciju s koronakrizom, to na njega ostavlja psihičke posljedice. Uvijek se, napominje, može obratiti na telefone za psihološku pomoć, ali kaže i kako za sada taj broj poziva nije bio velik.

Bubaš je naglasila da broj novooboljelih ovisi o poštivanju mjera, te da je odgovornost na nama samima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!