09:13 / 09.12.2019.

Autor: D.M./HTV4/HRT

Bubnjanje i zviždanje ispred zagrebačke Skupštine

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ispred zgrade Skupštine na Gornjem gradu održava se prosvjed "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!".
Ispred zgrade zagrebačke Skupštine na Gornjem gradu održan je prosvjed "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!" u organizaciji Zelene akcije, Prava na grad, udruge Siget, Udruge eko Zagreb i Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Protive se Bandićevim izmjenama GUP-a te najavljenom poskupljenju odvoza otpada. U Zagrebu će, naime, poskupjeti odvoz otpada i to je, uz proračun vrijedan 8 i pol milijardi kuna, jedna od tema današnje sjednice Gradske skupštine. Iako je gradonačelnik povukao GUP iz hitne procedure i prebacio raspravu za veljaču, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja.

Oboružani zviždaljkama i bubnjevima prosvjednici su istaknuli mnoštvo transparenata sa znakovima "Stop". Uz glavnu poruku "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!", na transparentima je pisalo i "Zagreb: Europska prijestolnica smeća", "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove. Zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće",  "Gdje je USKOK?".

Prosvjednici su glasno negodovali svaki puta kada bi na sjednicu Gradske skupštine došao netko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a glasno su dočekali su i gradonačelnika, koji je bez riječi prošao pored njih. Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: "Demokracija je".

-  Gradonačelnik je još prije pet mjeseci pokušao progurati GUP na sjednici. Tomu smo se tada usprotivili i povukao ga je. Sad ga je opet bio prisiljen povući. Nismo uzmaknuli. Opet ćemo biti ovdje kada pokuša progurati ovako štetan GUP, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Njegov kolega Marko Košar pozvao je gradske zastupnike da se usprotive drastičnom poskupljenju odvoza smeća. Smatra da "kaos s odvozom" gradonačelnik želi prebaciti na leđa građana i "sa sebe skinuti krivnju".Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget podsjetila je kako je Bandić kada je povukao GUP sa sjednice i prebacio ga na veljaču izjavio "kako je pobijedio samog sebe i kako je poslušao građane", te ustvrdila kako je to "jedna u nizu laži u zadnjih 20 godina". Podsjetila je da je dva dana nakon te nebulozne izjave dao si ovlasti da mijenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak samo da bi se došlo do atraktivnog građevinskog zemljišta na Brestovcu.

Branka Genzić Horvat iz UZOR-a upitala je u čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada te je pozvala građane da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš. "Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom", rekla je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!