09:55 / 09.12.2020.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Budimir: Korupcija je uzrok iseljavanja građana iz Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska, gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" te istaknula da je korupcija uzrok iseljavanja građana iz Hrvatske.
Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska, gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" te istaknula kako je korupcija uzrok iseljavanja građana iz Hrvatske. 

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije. Obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom upozorila na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija narušava temeljne ljudske vrijednosti, nanosi golemu štetu društvu i ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoj. Tim povod Davorka Budimir komentirala je korupciju u društvu i kako je spriječiti. 

- Korupcija je najveći društveni problem. Ona je uzrok iseljavanja građana iz Hrvatske. Ljudi ne odlaze zato što ne žele živjeti ovdje, već zato što žele otići u uređene države u kojima vrijede ista pravila. U ovom trenutku, korupciju možemo usporediti s pandemijom. Korupcija je pojava koja je neprihvatljiva i koja se brzo prilagođava i mutira. Taman kad riješite problem korupcije u jednom području, pojavi se u drugom, rekla je.

Budimir je istaknula kako je u borbi protiv korupcije važno osnažiti neovisna tijela koja imamo u Hrvatskoj, koja su napravljena i pokrenuta s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i koja trebaju zaživjeti u svojem djelovanju. 

- Temelj borbe protiv korupcije ne smije biti kad se korupcija već dogodi, nego da se spriječi da do nje uopće ne dođe, istaknula je.

Represivna i preventivna tijela u borbi protiv korupcije

U Hrvatskoj imamo represivna i preventivna tijela u borbi protiv korupcije.

- U preventivnom tijelu to je Povjerenik za informiranje, Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa, Državna revizija, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. U represivnom, to su DORH i USKOK, rekla je.

Davorka Budimir je istaknula kako je jedno formirati tijela, a drugo je da postanu temelj borbe protiv korupcije.

- U Hrvatskoj, građani imaju najviše povjerenja u povjerenika za informiranje.  Radi se o tijelu koje radi u tišini, ali kad se pogleda njihova WEB stranica i transparentnost u odlukama, građani im s pravom više vjeruju nego drugim tijelima, rekla je. 

Istaknula je kako je borba protiv korupcije onda kad se procesuira i riješi u razumnom roku.

- Razuman rok nije brzo rješavanje, nego ono vrijeme koje je potrebno da se nekoga osudi ili oslobodi za korupciju. Ako se nekoga tko je u pravu dugo razvlači po medijima, taj čovjek se upropasti. Ako se napravi veliki prekršaj, a da se rad za opće dobro, to je loša poruka drugima.

Prijavljivanje korupcije

Budimir je naglasila kako postoje neke situacije da čovjek ima mala primanja, a velike iznose na računima i nekretnine, tada s porijeklom imovine nešto nije u redu i takve nepravilnosti bi trebalo prijaviti.

- Tad bi se trebala upaliti lampica da se reagira. Kad se korupcija dogodi, onda je već kasno. Tad građani s razlogom ne vjeruju u tijela javne vlasti, nemaju povjerenja u sustav i misle da neće ništa riješiti ako prijave korupciju, istaknula je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!