Bulja pitali za kaznu, evo što kaže

24.11.2021.

13:03

Autor: HRT/IMS/Hina/J.L.

Miro Bulj, gradonačelnik Sinja

Miro Bulj, gradonačelnik Sinja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Saboru su u srijedu i dalje koronakriza i COVID potvrde bile goruća tema, a protivnici uvođenja te potvrde pojašnjavali su da su one besmislene dok jedinim ispravnim rješenjem za suzbijanje pandemije smatraju testiranje. Mostovac Miro Bulj ustvrdio je da Stožer potiče širenje virusa.

Saborski zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, na pitanje hoće li povući odluku da u Sinju ne trebaju COVID potvrde poput načelnika Primoštena Stipe Petrine jer ne želi plaćati kazne, poručio je da nema tu povlačenja, riječ je o logici i zakonitosti.

- Moja odluka je jednostavna, ja sam gradonačelnik i cijepljenih i necijepljenih, a i jedni i drugi prenose zarazu. Jedino sigurni su oni koji su se testirali. Ja sam u Klubu Mosta trenutačno najzaštićeniji, mi smo se svi jučer testirali, međutim, vi cijepljeni sada možete prenijeti zarazu. To se dogodilo i u mojoj gradskoj upravi, jednoj djelatnici koja se cijepila, nosila je masku, dobila je COVID i imala je najteže posljedice od svih, a to se događa i u bolnicama. Treba testirati i cijepljene jer oni unose virus u bolnice, na što upozorava i varaždinski liječnik, dao je novinarima svoje viđenje epidemioloških mjera Bulj.

- Ove mjere su toliko nelogične, dijele narod, prisiljavaju ljude da se cijepe, a doslovno su uveli 'obavezno cijepljenje, ocijenio je.

Na pitanje hoće li platiti kaznu od 30.000 kuna, odgovorio je - vidjet ćemo što će biti s tim.

- Ja sam gradonačelnik Sinja, a ne Beroš ni Plenković i ja ću obavljati dužnost na način da će svaki građanin Sinja imati svoju uslugu koju sam im obavezan dati. Donio sam odluku koju sam donio, a ovim izmjenama Zakona magistar prava Plenković je priznao da je nezakonito uveo testiranje, a i COVID potvrde s kojima trenutačno ulazimo u Sabor su nezakonite jer Stožer je njegovo, političko tijelo, rekao je.

- Ja i dalje stojim pri svome, napomenuo je, a vidjet ćemo što će biti na glasanju, a bit će i referendumskih inicijativa i vidjet ćemo što će narod reći.

- Neće se pitati samo njih, a treba reći i da je bio pun trg protiv dijeljenja naroda i obitelji nerazumnim odlukama koje ne sprečavaju širenje virusa nego obrnuto. Ove mjere Stožera, štoviše, potiču širenje virusa jer se ne testiraju cijepljeni koji mogu širiti zarazu. Testiranje nije problem, a Plenković misli da nas je uhvatio na vaticu, a on je cijeli pahuljica. Ja se nisam cijepio niti sam prebolio COVID, ali se testiram iz odgovornosti prema sebi i drugima, poručio je.

Na upit što će učiniti ako mu u gradsko poglavarstvo dođe inspekcija, kazao je da će vidjeti je li to njihova nadležnost.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je testiranja za sve koji ulaze u Sabor i najavio tužbe protiv Stožera u slučaju zaraze.

- Danas ulazim u Sabor kao zdrava osoba, imam potvrdu od liječnika i pitam se što će se dogoditi ako se itko od nas necijepljenih zarazi u Saboru. Od koga smo se mi zarazili? Od cijepljenih. Ako se bilo tko zarazi na svom radnom mjestu u Saboru, podnijet ćemo tužbu protiv Stožera civilne zaštite jer je nas necijepljene doveo u situaciju da se možemo zaraziti od cijepljenih koji nisu testirani i smatramo da pravila moraju vrijediti za sve, poručio je.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta kazao je da ima potvrdu da se danas testirao, što, ističe, znači da nikome ništa ne može prenijeti dok premijer Plenković, koji je cijepljen, može virus prenijeti drugima i ne nosi masku, a Jandrokoviću ne pada na pamet da mu kaže da stavi masku na lice.

- Masku nosim u sabornici, a ne vidim razloga da je nosim u hodnicima jer je velik prostor. Nema ljudi i zašto bih morao nositi masku na licu, a najsigurnije je da sam testiran negativan. Testirat ću se i dalje jer ako sam negativan ne mogu zaraziti nikoga i bilo bi dobro da se svi testiraju, i cijepljeni i necijepljeni, ako znamo da i cijepljeni mogu prenijeti virus, rekao je.

Iz čelništva Sabora potvrđeno da je za današnju raspravu za online sudjelovanje prijavljen samo zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, dok je zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović već ranije najavio da neće sudjelovati u radu parlamenta ni online, sve dok se u Sabor ne bude moglo ulaziti bez COVID potvrde.

U Sabor je u srijedu s COVID potvrdom ušao 91 zastupnik dok ih je 20 došlo s negativnim testom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!