11:30 / 24.02.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Bunjevac: Obnova kuća nije dovoljna, treba obnoviti i infrastrukturu

Rajka Bunjevac

Rajka Bunjevac

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata u emisiji Studio 4, naglasila je kako su brzi pregledi objekata na Banovini pri kraju te kako su u timovima osim inženjera građevine bili i ovlašteni arhitekti.


- Rok za završetak brzih pregleda je kraj veljače, rekla je te dodala kako su u timovima za brze preglede inženjeri koji volontiraju i imaju iskustvo pregleda Zagreba nakon potresa.

Istaknula je kako je na Banovini stavljeno oko 4 tisuće crvenih naljepnica, sedam tisuća i dvjesto žutih, a ostale zgrade imaju zelenu, no napomenula je kako je to rezultat samo brzih pregleda i one su samo znak mogu li stanovnici koristiti zgrade ili su potrebna brza ojačanja kako bi mogli živjeti u njima. Kako je rekla, sada se pristupa detaljnim pregledima i prijedlozima što će se dogoditi sa zgradama.

Bunjevac je naglasila kako bi se trebala smanjiti administrativna papirologija, a da će projektanti napraviti svoj posao u zadanom roku.

Mi moramo sagledati cijelo područje, a ne gledati kuću po kuću govori Bunjevac i dodaje da u užoj radnoj skupini ministarstava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sjede dekani rudarsko geološko naftnog fakulteta, PMF-a, građevinskog i arhitektonskog fakulteta te predstavnici građevinske i gospodarske komore.

- Bitno je da geolozi i geotehničari temeljem svojih ispitivanja daju podatke koji dijelovi pojedinih naselja su pogodni za obnovu i sigurni su, a koji su nesigurni zbog geoloških promjena, istaknula je.

Rekla je kako neka zgrade nakon potresa nisu imale nikakva oštećenja, ali tijekom ova dva mjeseca zbog promjena u sastavu terena, one su se počele naginjati i tonuti, što znači da će one za neko vrijeme početi dobivati oštećenja i postat će nesigurne za život. 

- Na takvom terenu nije dobro graditi nove zgrade, a ako se grade onda su one jako skupe i postavlja se pitanja njihove isplativosti, istaknula je Bunjevac.

Obnova kuća nije dovoljna, rekla je i dodala kako je potrebna obnova infrastrukture i gospodarstva kako bi ljudi mogli živjeti na nekom području.

Bunjevac je istaknula kako se drvena arhitektura pokazala kao izuzetno dobra na potresnim područjima zbog svoje lakoće i jednostavnosti temeljenja te ako država želi brzo obnoviti ta područja mora preferirati takav vid predgotovljene gradnje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!