Banovina: Novi dan, novi potres

05.02.2021.

19:31

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Potresom pogođeno područje

Potresom pogođeno područje

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Iako su seizmolozi najavili da će se tlo na Banovini smirivati još mjesecima i da nisu isključeni novi jači potresi, svako takvo podrhtavanje tla dodatno uznemiri već ionako traumatizirane stanovnike. Bilo je tako i danas, kada je jak potres magnitude 3,8 prema Richteru oko 9 sati, s epicentrom nedaleko od Siska, mnoge natjerao da iz zgrada ponovno istrče na ulicu. Nove štete, srećom, nisu zabilježene. Nastavljena je sanacija, a stanje na terenu provjerio je i predsjednik Milanović, koji je u Sisak stigao vlakom.

Novinarka HRT-a Jelena Bokun u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila je da je prva zgrada srušena u Petrinji stara vojarna u centru grada, a 200-tinjak metra dalje nalazi se robna kuća Petrinjka koja će se zbog svoje veličine rušiti nekoliko dana. Zbog vibracija koje se stvaraju rušenjem dodatno se oštećuju zgrade u centru koje su ionako već oštećene i imaju crvenu oznaku, te s njih može pada crijep i žbuka što predstavlja opasnost za prolaznike. Iz tog razloga policija je danas taj dio grada potpuno zatvorila i neće biti moguće prolaziti.

Osim rušenja u Petrinji se i gradi - kontejnersko naselje na sajmištu gdje će se nalaziti 80 stambenih kontejnera. Oni bi trebali biti postavljeni do sljedećeg vikenda kada će useliti svi stanari, a dobra vijest je što ih je u ovom trenutku već preko 40. Također, tu će se nalaziti i 115 kontejnera gdje će bi obrtnici i gospodarstvenici. Bit će to grad u malom. 

Novi dan, novi potres. Za Nadu Ognjenović, tek jedan u nizu. Nada i suprug Stojan u kontejner su poveli i psa Kiku.

- U početku smo podijelili hranu zajedno, govori Stojan Ognjenović.

Život u skučenom prostoru za mnoge je stresan.

- Tu je nama tijesno, nas troje. Mi ne možemo. Moj sin radi, ona spava na podu, on spava gore, dijete ide na posao, objašnjava Meluda Dedić, Sisak. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji boravio je predsjednik Zoran Milanović. Obišao je Sisak gdje 600 objekata ima crvenu oznaku, Tekstilnu tvornicu Zlatna igla, kontejnersko naselje. 

- Postoje kontejneri ovakvi i onakvi, kao što postoje i cipele ovakve i onakve, neki su bez sanitarnih čvorova, neki su sa sanitarnim čvorovima. Oni su naravno skuplji, pa sada iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se u budućnosti nabavljati i čuvati na robnim zalihama, ako se ovakva situacija negdje u Hrvatskoj ponovi, rekao je Milanović.

Posjetio je i sisačku Opću bolnicu, gdje tri zgrade imaju crvenu oznaku. Trenutno se rade elaborati za sanaciju, kaže ravnatelj, ne propuštajući uputiti kritike gradonačelnici. 

- Evo vidjeli ste bila je s nama i gradonačelnica. Ja bih joj se zahvalio na dolasku što je našla vremena nakon 5 godina prvi puta da dođe u našu bolnicu, kaže Tomislav Dujmenović, ravnatelj OB-a Sisak "Dr. Ivo Pedišić". 

A sisačka gradonačelnica već početkom idućeg tjedna od Vlade očekuje konkretne odgovore u vezi sa sanacijom. 

- Ovaj Zakon koji je danas u Saboru na izglasavanju samo je grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja - tko plaća detaljni statički pregled, tko plaća elaborat zatečenog stanja, tko snosi troškove elaborata sanacije, kaže Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska. 

U petrinjskoj vojarni predsjednik je održao sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. 

- Mislim da se ovo radi uglavnom korektno. Naravno, uvijek će netko nekog prijepodneva ili popodneva biti bijesan, jer nije dobio nešto, ali dobit će na kraju, govori Milanović. 

U Petrinji, Srpsko narodno vijeće dodijelilo je stoti kontejner u sklopu humanitarne akcije "Banija je naša kuća". I to iseljenoj Novoj bolnici.

- Nama je borba s vremenom. Vrijeme je značajan faktor i zato se još jednom zahvaljujem, ističe Gordana Stjepanović, voditeljica Odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi.

- Nama je od osobite važnosti bilo da pomognemo s ovim kontejnerom kako bi se ovdje mogao smjestiti dijagnostički centar, ističe Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Stručnjaci raznih specijalnosti rade po cijeloj županiji. Lokacije likvefakcija, pomicanja pijeska u podzemlju koja dovode do pucanja tla nakon potresa, istraživali su na području Gline.

- One će biti pokazatelj za to gdje na neki način treba očekivati daljnje posljedice, a to su velika slijeganja i gdje neko vrijeme ne bi bilo povoljno graditi dok se ne umiri taj proces naknadnog slijeganja koji se događa mjesecima, objašnjava Željko Arbanas, Zavod za geotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Red je ispred šatora u Glini gdje se dnevno dijeli oko 2000 obroka. Danas je stiglo isto toliko pošiljki sladoleda. Još 500 sladoleda za djecu iz glinskog vrtića. Donator sladoleda je anoniman, znamo samo da je iz Zagreba. Ali želja je jasna da Glinjanima uz desert ovi dani budu malo manje gorki. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!