Burne reakcije na srbijansku optužnicu časnicima HV-a

20:06 / 20.05.2022.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Reakcije na optužnicu srbijanskog Tužiteljstva

Reakcije na optužnicu srbijanskog Tužiteljstva

Foto: HTV / HRT

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine potvrdilo je da postoji optužnica protiv četiri časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja", no ona još nije pravomoćna, a kazneni postupak u ovoj fazi, kažu, "nije javan". Srbijanski mediji jučer su objavili da se optužnica odnosi na četiri hrvatska pilota, a cijeli slučaj i danas izaziva žestoke reakcije u Hrvatskoj.

Optužnica srbijanskog tužiteljstva nezapamćeni je presedan u povijesti, poručili su iz Generalskog zbora.

- Da je jedna zemlja donijela zakon da vrijedi u kompletnoj bivšoj Jugoslaviji, da može dignuti optužnicu protiv naših junaka koji nisu nikakvo zlodjelo učinili jer nisu ni prešli na tuđi prostor. Oni su se borili na prostorima Hrvatske, izvršavali svoje zadaće, a ovdje je dignuta optužnica iz druge zemlje na našu zemlju s tim da odgovaramo u trećoj zemlji, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić

- Hrvatska država ima alate s kojima će se na pravi način i u zakonskim okvirima suprotstaviti takvim pokušajima, ističe general Mladen Mikolčević

Da nije baš tako i da je reakcija Vlade i ministra Medveda mlaka, smatra dio oporbenih saborskih zastupnika.

- Tomo Medvedu što si učinio da se ovo ne događa, što ste napravili, jeste pozvali srbijanskog veleposlanika jeste mu uručili protestnu notu, jeste li ga potjerali iz Hrvatske?, pita se Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. 

- Znate koliko je riješeno sudbina nestalih hrvatskih žrtava? Nula. To je rezultat Plenkovićeve vanjske politike i onda dolazimo u apsurdnu situaciju da agresor podiže optužnice, kaže Nikola Grmoja iz Mosta. 

Arsen Bauk - kratko i jasno.

- Bilo bi dobro da Srbija prestane izigravati "regionalni Haag", da prepusti zemljama na čijem se teritoriju to dogodilo da o tome pravosudna tijela donose odluke.

Predsjednik kaže - otežavaju sami sebi.

- Srbija ima obveze iz pristupnog okvira Europskoj uniji, ima neka privremena mjerila ili kako se to birokratskim govorom glupo zove, iz poglavlja 23. Ne samo vezano uz nestale, o kojima nam još nisu rekli ništa, nego i obavezu izbjegavanje dvostruke nadležnosti, to je ovo, posebno univerzalne jurisdikcije. Oni direktno krše svoje obaveze, ističe Zoran Milanović

Optužnica za sada nije pravomoćna i hrvatska vlada nije zaprimila nikakvu službenu dokumentaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!