10:42 / 04.09.2019.

Autor: HRT

Burno na zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oporba je napala Bandića da je pogodovao investitorima iz Dubaija. Na Skupštini je 26 zastupnika glasalo protiv, a 17 za Memorandum o izgradnji zagrebačkog Manhattana.
Nakon što je objavljen memorandum o razumijevanju koji je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao s investitorima iz Dubaija - o projektu takozvanog zagrebačkog Manhattana - ta je tema bila i u središtu Gradske skupštine. Oporba tvrdi da gradonačelnik za to nije imao ovlasti te da je pogodovao privatnom investitoru. Traži poništenje memoranduma te odustajanje od projekta. Na Skupštini je 26 zastupnika glasalo protiv Memoranduma, a 17 za Memorandum.

Prgomet: Ništa nezakonito u Memorandumu


- Ne postoji još jedna verzija memoranduma, ona postoji jedino u nečijim glavama. Odgovor je to gradonačelnika Milana Bandića na upit SDP-ove gradske zastupnice Vesne Nađ  je li verzija memoranduma koja se odnosi na projekt "Grad u gradu" konačna verzija i postoji li neka druga budući da je na nekoliko mjesta ispravljan tekst i u engleskoj i hrvatskoj verziji.Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić najavio je uoči sjednice Skupštine da će pet SDP-ovih gradskih zastupnika danas podnijeti prijedlog za pokretanje postupka ocjene ništetnosti Memoranduma između Grada Zagreba i Eagle Hillsa te je poručio kako je gradonačelnik Milan Bandić prekoračio svoje ovlasti.

Novinari od Bandića dobili samo "kibi dabi"

Što više Maras govori, to bolje, rekao je Bandić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine na pitanje kako komentira to što je Maras najavio da će od DORH-a zatražiti da pročešlja njegove ugovore s investitorima. Upitan kako komentira to što oporba traži da se Memorandum proglasi ništetnim i kaže da ima pet članaka koji su obvezujući za Grad, među ostalim da pogoduje stranim investitorima, Bandić je odgovorio da dok god tako govore vječno će biti u oporbi. "Preozbiljan sam čovjek da bih govorio 'ki bi da bi', odgovorio je Bandić na pitanje što će se dogoditi ako u razdoblju od osam plus šest mjeseci Zagreb ne ispuni one uvjete koji stoje u Memorandumu, znači da ishodi lokacijsku i građevinsku dozvolu. 

Bandić je novinarima - koji su ga pitali je li dobio dozvolu investitora da objavi Memorandum s obzirom na to da piše da je tajan, poručio da se ne brinu za njegove obveze jer ih on itekako dobro zna. Upitan hoće li uspjeti unutar osam plus šest mjeseci, kao što piše u Memorandumu, sve očistiti od svih građevina na ta tri područja - na Hipodromu, Velesajmu i NK Lokomotiva, Bandić je odgovorio da je u ovih 20 godina uspio, pa će valjda i u idućem razdoblju to uspjeti. Nije odgovorio na pitanje zna li koliki će postotak tvrtke imati Zagreb, a koliko investitor - jer se u Memorandumu navodi da će se, kad se stvori krovna tvrtka koja će upravljati "Zagrebačkim Manhattanom", dijeliti udjeli.

Tomašević: Ljeto gradonačelnikovih havarija

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević  (Zagreb je naš) upitao je gradonačelnika kada će dati ostavku s obzirom na to da se "ovo ljeto slobodno može nazvati ljeto gradonačelnikovih havarija". "Zastupnici mene toliko vole da mi trnu zubi, a oni to ne osjećaju. Još ako izađete dva puta, ja ću dati ostavku", odgovorio mu je Bandić.

Bandić: Ja sam gospodin, gradonačelnik i džentlmen

Klub zastupnika lijevog bloka tražio je da se po hitnom postupku u dnevni red sjednice Gradske skupštine uvrsti njihov zaključak u kojem traže od zagrebačke Skupštine da istup gradonačelnika osudi kao neprihvatljivo ponašanje koje sramoti kako Grad Zagreb, tako i sve njegove institucije, uključujući i političko tijelo same Gradske skupštine. Prijedlog na kraju nije uvršten u dnevni red po hitnom postupku s obzirom na to da je za to glasovao 21 zastupnik, a protiv njih 27.

Bandić je na to ustvrdio da se radi o paradoksu tolerancije i mobingiranju gradonačelnika, a ne seksizmu: "Trebao bih ponekad tužiti novinare za mobing, no ne želim to jer smatram to demokratskom borbom", kazao je Bandić. Rekao je da je sve što ima reći o tome već rekao te dodao da je on "gospodin, gradonačelnik i džentlmen".

SDP traži da DORH ispita je li bilo kriminalnih radnji

Uoči sjednice Gradski odbor SDP-a Zagreb poručio je da će zatražiti pokretanje postupka utvrđivanja ništetnosti Memoranduma iz Dubaija. - SDP je pokrenuo kod DORH-a zahtjev da se ovaj memorandum proglasi ništetnim i ja tu idem korak dalje, tražim od DORH-a da ispita je li tu bilo koruptivnih i kriminalnih radnji prilikom posjeta Dubaiju, kako bi građani i građanke bili sigurni da gradonačelnik nije zloupotrijebio njihovo povjerenje, rekao je Gordan Maras, predsjednik GO SDP-a Zagreb.Poslovni model iz memoranduma komentirao je nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji. Smatra da će Zagreb u ovom poslu dati puno, a dobiti - malo. "Zašto je INA, kad ju je MOL kupio vrijedila 2 milijarde, a MOL jednu, a sada je obrnuto? Pa zato jer se kroz upravljanje može sve. A mi ovim pismom namjere, memorandumom dajemo upravljanje majoritetno - Eagle Hillsu", kazao je.

- Govorimo o stranim investicijama, o privlačenju stranih investicija, o poduzetničkoj klimi, o tome da smo prigodni za ulaganja, a otjerate svakog investitora samim novinskim natpisima kad se bilo što krene raspravljati o samim investicijama, izjavila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!