Bušić: Zdravstveni djelatnici bi se trebali cijepiti kao primjer ostalima

09:13 / 15.09.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Bušić: Obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike već postoji

Bušić: Obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike već postoji

Foto: Studio 4 / HRT

U kliničkoj bolnici Sveti Duh procijepljene su dvije trećine djelatnika i točno je da su više procijepljeni liječnici nego medicinske sestre. Naznačavam potrebu da se zdravstveni djelatnici cijepe kao primjer svim drugim građanima Hrvatske, i da time pokažemo na koji način možemo suzbiti epidemiju, a to je za sada cijepljenjem većine stanovništva, rekao je  prof. dr. Mladen Bušić, ravnatelj OB Sveti Duh i za emisiju "Studio 4" govorio je o obaveznom cijepljenju zdravstvenih djelatnika.

Od 1. listopada svi djelatnici u zdravstvenom sustavu morat će imati covid potvrde. U bolnicama je zbog koronavirusa sve više ljudi, vrhunac četvrtog vala očekuje se u listopadu.

Na pitanje kako komentira obavezne covid potvrde za zdravstvene djelatnike, Bušić je odvratio kako je on veliki pobornik cijepljenja i kako podržava tu odluku ministra zdravstva.

- Vjerujem da u zdravstvenom sustavu neće biti problema u provedbi pošto je zdravstveni sustav Republike Hrvatske već sada u većoj mjeri procijepljen nego što je to u prosječnoj populaciji, ali naravno bio bih sretan kad bi baš djelatnici u zdravstvu kao primjer dosegli procijepljenost koja tendira ka stopostotnoj procijepljenosti, izjavio je prof. dr. Mladen Bušić, ravnatelj OB Sveti Duh.

U kliničkoj bolnici Sveti Duh procijepljene su dvije trećine djelatnika i točno je da su više procijepljeni liječnici nego medicinske sestre, rekao je Bušić.

- To je jedan fenomen i vjerojatno bi trebalo provesti jednu detaljnije istraživanje zašto se medicinske sestre cijepe u nešto manjem broju. U svakom slučaju ovom prigodom naznačavam potrebu da se zdravstveni djelatnici cijepe kao primjer svim drugim građanima Hrvatske, i da time pokažemo na koji način možemo suzbiti epidemiju, a to je za sada cijepljenjem većine stanovništva, dodao je.

Mladen Bušić drži da se javnost ne može natjerati na cijepljenje, već da odgovor leži u edukaciji.

- S druge strane postoji i mogućnost uvođenja obveznog cjepiva, na primjer u zdravstvenom sustavu postoji obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B što su mnogi zaboravili, i svi zdravstveni djelatnici koji rade u Republici Hrvatskoj su procijepljeni protiv hepatitisa B. Prema tome postoji opcija edukacije i postoji opcija uvođenje obveznog cijepljenja za sve zdravstvene djelatnike, pa i za djelatnike drugih sustava, a u konačnici i za svo stanovništvo. Kao što znamo ni jedna država u Europskoj uniji to još nije uvela, a Hrvatska vjerojatno koordinira svoje aktivnosti na tom području s ostalim članicama, rekao je dr. Bušić.

Na pitanje je li za uvođenje obveznog cijepljenja, Bušić odgovara da misli kako ljudi trebaju biti svjesni da drugog načina liječenja, odnosno sprječavanja širenja bolesti u ovom trenutku - nema.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!