Butković: Cestarine neće poskupjeti, ali ni pojeftiniti

19.05.2020.

19:02

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Zašto se spajaju HAC i ARZ, kada će se besplatno preko Krčkog mosta i što će biti s Croatia Airlinesom - u Dnevniku otkriva ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Na autocestama kojima upravljaju HAC i Autocesta Rijeka - Zagreb, u ovoj je godini, do sada naplaćeno 576 milijuna kuna cestarine, što je čak 31 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani kad je prihod iznosio 832 milijuna. Razlog su, naravno, ograničenja kretanja koja je nametnula pandemija. A te dvije državne cestarske tvrtke uskoro bi se trebale spojiti. Odluku o tome Vlada bi trebala donijeti već u četvrtak. Jedna od posljedica mogla bi biti i ukidanje mostarine na Krčkom mostu.

Ukida se mostarina za Krčki most

Zašto se spajaju HAC i ARZ, kada će se besplatno preko Krčkog mosta i što će biti s Croatia Airlinesom - u Dnevniku otkriva ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prihodi od cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ pali su za 30 posto - je li to jedan od razloga zbog kojih ste se odlučili na spajanje tih dviju velikih tvrtki?

- Činjenica jeste da je zbog koronavirusa promet jedan od najpogođenijih kao i turizam, ne samo u Hrvatskoj već i na razini EU-a i svijeta. Postupak spajanja Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) je nastavak restrukturiranja sektora kojeg smo započeli 2016. kada smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta. Rekli smo - autoceste će ostati naše ali ćemo provesti restrukturiranje čitavoga sektora. I proveli smo čitav niz mjera i više od 500 ljudi je dobrovoljno otišlo u ove 3 godine iz cestarskog sektora, učinjene su i uštede u poslovanju. I ovo je samo nastavak toga procesa. Budući da je ukupan dug čitavoga cestarskoga sektora oko 5 milijardi eura morali smo razgovarati s međunarodnim financijskim institucija i kada smo to ispregovarali, krenuli smo u spajanje. Bit će samo jedna uprava, samo jedan postupak javne nabave, dakle čita niz stvari koje će donijeti uštede, rekao je ministar potvrdivši da se ukida naplata cestarine na Krčkome mostu. Kaže da će se odluka donijeti na vladi u četvrtak i s 15. lipnjem bi se ukinula mostarina.

• Hoće li ovaj manjak prihoda od cestarina poremetiti dinamiku otplate kredita koje smo uzimali za izgradnju autocesta?

-  Sigurno da će to imati određeni utjecaj, za sada ne. Mi smo zaista imali 3 briljantne godine i dobar prihod od cestarina. Zbog investicijskog rejtinga i svega onoga što je ova vlada radila imali smo vrlo povoljne kamate i s dva aranžmana što na međunarodnom, što na domaćem tržištu ušparali smo samo na kamati oko 60 milijuna eura godišnje. To nam je sada dalo malo prostora da možemo podnijeti ovu krizu te da možemo spojiti tvrtke, objasnio je Butković.

Neće biti sezonskog poskupljenja cestarina, no hoće li biti snižavanja cijena cestarina kako bi se privukli putnici, prije svih turisti?

- Cijene cestarina će ostati iste, otkrio je ministar.

Povremeni prijevoznici već su dva puta posljednjih tjedana prosvjedovali, najavljuju još jedan u četvrtak na Trgu svetog Marka - oni imaju problem s lizing kućama koje im kažu, šalju rate na naplatu, a oni posla nemaju - može li i kako tu država pomoći?

- Nije istina da ih nitko nije primio, bili su kod mene iako ne spadaju pod moj resor. Ja sam ih saslušao, znam da im nije lako i dao sam im podršku. Pismeno sam se obratio lizing kućama i zamolio ih da prihvate ove zahtjeve za koje mislim da su opravdani. Vidjet ćemo što će odlučiti lizing kuće. Vlada čini sve, ja sam s problemom upoznao ministar i on radi na tome da im se pomogne. Mi smo osmislili jedan paket mjera s kojim smo krenuli prema EK-u da se pomogne prometu u cjelini, očekujemo pozitivno rješenje Bruxellesa, radi se o 120 milijuna kuna. To se odnosi na javno linijske prijevoznike ali tu ćemo uključiti i povremen prijevoznike, najavio je Butković.

Croatia Airlines je, kao i sve zrakoplovne kompanije u svijetu, teško pogođena koronakrizom - može li se iz nje izvući - znamo da je i prije pandemije naš nacionalni zračni prijevoznik bio u velikim problemima?

- Mi smo krenuli u dokapitalizaciju CA, donijeli odluke  prije korone  i počeli proces pronalaska strateškog partnera. Aviokompanije su prve pogođene koronakrizom i ako želimo zadržati nacionalnu aviokompaniju morat ćemo pomoći. I pomoći ćemo, najavio je.

Jedan ste od potpredsjednika HDZ-a, Sabor je jučer raspušten - idemo na izbore. Hoćete li opet biti nositelj stranačke liste u 8.moj izbornoj jedinici? Radi se o jakom uporištu SDP-a i IDS-a - kakav rezultat HDZ-a ovaj put očekujete?

- Još nismo razgovarali o nositeljima lista, takva odluka još nije donesena. Vi znate da smo mi, svi županijski odbori, dužni poslati prijedloge kandidata o kojima će onda stranka raspraviti. Ja sam kao potpredsjednik stranke i ministar ponosan na ono što smo u ovom mandatu napravili - od Pelješkoga mosta i svih ulaganja u infrastrukturu. Vidjet ćemo, stranka će odlučiti tko će biti nositelj. Nadam se da ćemo pobijedi, nadam se da ćemo dobiti povjerenje građana. Idemo s jednim realnim programom i rezultatima koji su opipljivi, našim odgovorima na ovu i sve druge krize od Agrokora preko brodogradilišta i svega onoga što smo uspješno rješavali. To nam daje zalog da tražimo povjerenje građana, rekao je.

S kime bi HDZ mogao, ako bude u prilici, sastavljati buduću Vladu, a s kime ne?

- Držat ćemo se uvijek onoga što nam stoji u Statutu i programu - da ćemo s onima koji su nam svjetonazorski i programski blizu razgovarati. HDZ je velika stranka, povijesna stranka i nema toga što bi nas sprječavalo da razgovaramo s onima koji su nam svjetonazorski bliski, poručio je.

Na pitanje voditelja znači li to da će razgovarati i s Domovinskom listom Miroslava Škore odgovorio je - pričekajmo izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!