Butković: Vode se pregovori da se vrate cijene i drugih proizvoda

14.09.2023.

19:59

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

O novom Vladinom paketu mjera u Dnevniku HRT-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Peti paket mjera nije mogao biti ranije donijet budući da je 4. donesen u ožujku. Jučer su bili maratonski razgovori s trgovačkim lancima i predstavnicima bankarskog sustava. Peti paket mjera iznosi 460 milijuna eura, gdje smo s postojećim paketom koji je nešto veći od 500 milijuna eura. S novim paketom mjera uključili smo i ovaj dio koji se odnosi na svinjsku kugu, ali i na dio koji se odnosi na inflaciju, rekao je Butković.

Osim 30 proizvoda, vode se pregovori da se cijene za određene proizvode vrate na 31.12.2022.

Na pitanje u kojoj mjeri očekuje da će trgovci spustiti cijene, Butković je rekao kako su trgovci spremni spustiti cijene za mnoge proizvode.

- Proizvođači ni u jednom trenutku ne smiju biti ugroženi. Ovih 30 proizvoda je jedan izbalansirani produkt koji smo odredili, s obzirom na to da su cijene neopravdano rasle ove godine, rekao je.

Dodaje kako se ovom mjerom ne ugrožava proizvođače i ne bi trebalo doći do nestašica proizvoda.

- Procjena je Vlade i HNB-a da je inflacija uvijek najveća u kolovozu. I bez intervencija, ona bi padala, što se i očekuje, rekao je Butković.

Naglašava kako sve ove mjere se neće odraziti na HEP.

- Nama raste gospodarstvo, vodimo pametnu makroekonomsku politiku. Jadna smo od najbrže rastućih zemalja kojima raste gospodarstvo u EU. Sve ovo ne bi mogli napraviti da nismo vodili odgovornu politiku što se tiče financija, naglasio je.

HEP je stabilan


Na pitanje hoće li HEP-u biti uteg afera plin za cent i nejasna pozicija Barbarića, Butković je rekao kako je to političko pitanje i to nema veze s mjerama.

- HEP funkcionira, ima svoju upravu koja je sudjelovala i u pripremi ovih mjera, govori.

Butković je naglasio kako će se dio sredstava koji će nedostajati HEP-u namiriti iz proračuna.

- Stabilizira se situacija na tržištu, cijena struje na tržištu je puno manja.Proizvodnja i prodaja struje je u HEP-u puno veća. Prodana struja je u BDP-u bila nešto što je doprinijelo rastu, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!