Butković s Filipovićem i Komadinom: Nakon poplave - pomoć Rijeci

29.09.2022.

20:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Foto: Dnevnik / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je razgovarao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom o modelima pomoći nakon poplava u Rijeci.

Nakon sastanka u Rijeci, ministar Butković je rekao da je stigao na zahtjev premijera Andrej Plenkovića da se procijeni mogućnost sudjelovanja države u saniranju šteta nezapamćenih poplava u Rijeci.

- Ovoliko količine oborina oborinski sustav ni jednoga grada u Hrvatskoj ne bi mogao apsorbirati. Bitno je da se situacija normalizirala, rekao je Butković.

- Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava u Rijeci. Sad radimo ovdje niz infrastrukturnih projekata i obnova državnih cesta. Bitno je da se pri tom sagledaju i mogućnosti poboljšavanja sustava oborinske odvodnje i kanalizacije, istaknuo je ministar.

Razgovaralo se i o velikom teretu koji su podnijeli vatrogasci.

- Njihova je oprema dobra, ali država može učiniti iskorak i kroz predviđene novce iz EU fondova pomoći u obnavljanju vozila i opreme, u prvom redu za ovakve situacije, dodao je Butković.

- Nadležno ministarstvo će pomoći u obnovi škola i dječjih vrtića, dodao je.

Ministar je istaknuo da je tijekom razgovora predstavljeno stanje radova na prometnici D 403 i projektiranja nove željeznice kroz Rijeku.

- To je projekt željeznice Škrljevo-Rijeka-Jurdani vrijedan 350 milijuna eura, koji će se kandidirati za financiranje iz instrumenta za povezivanje Europe ove godine, rekao je.

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom jako dobra.

Filipović: Dogodile su se poplave epskih razmjera, zahvaljujem interventnim službama

Gradonačelnik Marko Filipović je izrazio zadovoljstvo spremnošću županije i države da pomognu u sanaciji šteta.

- Dogodile su se poplave epskih razmjera, a interventne službe su reagirale pravovremeno te svima zahvaljujem, rekao je.

- Promet gradom se normalizirao od ranog jutra, nastava se u školama se odvijala normalno, kao i rad u vrtićima, dodao je.

- Vatrogasci su imali više od 150 intervencija, a najveće štete su na zgradama ustanova za kulturu u Art-kvartu, rekao je. Znat ćemo koliko možemo pomoći kad se sve štete zbroje, zaključio je.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je voda prodrla u 17 škola širom županije, kojima je Primorsko- goranska županija osnivač.

Samo u Građevinskoj školi u Rijeci se nastava nije održala, a u svim ostalim školama je bila redovna. Naveo je da je, osim u Rijeci, teško stanje s poplavama bilo ponovno u gornjem toku Kupe, pri čemu je vodostaj bio i viši nego u prošloj poplavi. No, Kupa je u opadanju, pa se stanje normalizira.

Komadina je naglasio da ostaju otvoreni za nastavak dobre suradnje s ministrom Butkovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!