Filipović nakon nevremena u Rijeci: Šteta će biti vrlo velika

29.09.2022.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Hina/HRT

Obilna kiša i poplave sinoć u Rijeci

Obilna kiša i poplave sinoć u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Rijeku je jučer pogodilo nevrijeme epskih razmjera kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici. Poplavljen je centar grada, na ulicama je vladao priličan kaos, a najgore što se dogodilo je da je izgubljen jedan ljudski život, izjavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

- Nakon jučerašnjeg nezapamćenog nevremena, promet je uspostavljen, vrtići i škole rade normalno, što je najbitnije. Čuo sam se sa svim interventnim službama. Jučer sam do ponoći bio na terenu s vatrogascima, njima idu najveće čestitke za intervencije koje su bile i noćas i tijekom cijelog današnjeg dana - ispumpavaju se prostorije i poslovni prostori. Intervenirali su vrlo brzo i djelatnici Vodovoda i kanalizacije, kao i svih hitnih službi, rekao je Filipović.

Napominje da je u 9 sati održan hitan sastanak sa svim interventnim službama, a bili su prisutni i predstavnici regionalne vlasti.

- U 18 sati je i sastanak s ministrom Olegom Butkovićem. Sagledat ćemo svu nastalu štetu, popisati je i pristupiti obnovi onog što je oštećeno u ovoj poplavi, rekao je Filipović.

Naglašava da će šteta biti velika, pogotovo na ART-kvartu, na kulturnoj infrastrukturi - u Muzeju grada Rijeke, Dječjoj kući i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti koji su poplavljeni od 10 do 30-ak centimetara. MMSU je, po mojoj procjeni, najteže stradao, dio vode je ispumpan tijekom dana, rekao je.

- Naravno, žao mi je da se dogodio i gubitak ljudskog života, jedan naš sugrađanin je izgubio život i ovim putem izražavam sućut obitelji, kazao je Filipović za HTV.

Kakvo je stanje u Rijeci nakon nevremena pogledajte u prilogu iz Regionalnog dnevnika HTV-a:

Što su rekli gradonačelnik Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan prijepodne u javljanju za HTV iz Rijeke pogledajte u prilogu:

Matea Krmpotić javila se iz zgrade rektorata, šteta je, kaže, golema.

- Situacija je u ovom trenutku u redu. Jučer navečer smo reagirali, iskopčali struju i zvali vatrogasce. Ono što se moglo zaštititi od imovine, to smo zaštitili, rekla je Senka Maćešić, prorektorica na Sveučilištu u Rijeci.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da je u bujičnom nevremenu u Rijeci u srijedu navečer smrtno stradala muška osoba, a vatrogasci su intervenirali stotinjak puta u izvlačenju vozila, spašavanju osoba, uklanjanju zapreka i crpljenju vode.

Tijekom dva sata u srijedu navečer u Rijeci je palo 140 litara kiše, što je prosječna mjesečna količina oborina za rujan, izvijestili su vatrogasci. Voda se povukla s riječkih ulica, pa je pokrenuto crpljenje vode iz poplavljenih prostora.

- Veliki problem su predstavljali šahtovi koji nisu mogli upiti oborinsku vodu, prvenstveno zbog otpalog lišća, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac. 

Najteže je stanje na području Rijeke i općine Čavle, gdje je voda ušla u objekte.

Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu jer je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov zgrade Rektorata te je poplavljena unutrašnjost, a tako je i u zgradi osnovne škole u Čavlima.

- Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana, kaže Šćulac. 

Policija pronašla tijelo muške osobe u bujici vode 

Tijekom reguliranja prometa u središtu Rijeke, oko 21.10 između ulice Franje Račkog i područja Školjića, policijski su službenici u bujici vode uočili tijelo osobe koje se nalazilo ispod zaustavljenog osobnog vozila, a koje se zbog siline vode nije moglo kretati.

Pronađena muška osoba nije davala znakove života te je nakon pregleda liječnika HMP-a i proglašenja smrti, tijelo osobe prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje će se utvrditi identitet i točan uzrok smrti. Policija i dalje utvrđuje sve okolnosti ovog događaja.

- Što se prometa tiče, sada je stanje redovno - promet se od pet sati normalizirao, javila je Blanka Kukec iz Rijeke.

Jaka, silna kiša s grmljavinskim nevremenom, dodala je Kukec, počela je oko 19 sati i padala je satima. U dva sata je pala tolika količina kiše koliko inače padne u cijelom rujnu. Jedna je osoba poginula, a u središtu Rijeke velike su štete.

- Stanje se normaliziralo. Od 19 sati bilo je mnogo poziva, na stotine. Imali smo velik broj intervencija, intervenirali smo na više od 100 lokacija radi velikih količina kiše koje su pale u kratko vrijeme, rekao je Hinko Mance, zapovjednik JVP-a Rijeka.

Pozivi su se nastavili i jutros, Mance kaže da je to očekivano i da su riješili probleme koje su imali što se tiče velike količine vode na prometnicama, no sada je ostala velika količina vode u podrumima i prizemnim dijelovima objekata.

- Kako ljudi dolaze na posao ili u svoje zgrade, vide koji su problemi i cijeli dan će biti jako intenzivan zbog ispumpavanja vode, dodao je.

Sve interventne ekipe bile su na terenu, imaju dovoljno rezervi da pokriju cijeli grad tijekom dana i ne očekuju da će morati tražiti pomoć iz drugih dijelova Hrvatske.

Oštećena je šalter sala PU primorsko-goranske, pa danas nije otvorena. Oštećen je dio krova zgrade Prve riječke hrvatske gimnazije pa se voda probila u unutrašnjost. Slično se dogodilo i na zgradi Rektorata Sveučilišta u Rijeci.

U Građevinskoj školi i Gimnaziji Andrije Morovičića u Rijeci voda je prodrla u podrume i curila s oštećenog krova.

U zgradi Osnovne škole Čavle voda je prodrla u prizemlje, a učenici prvog razreda neće danas imati nastavu, ali imaju osiguran boravak.

U školi u Brodu na Kupi danas nema nastave jer su poplavljene prilazne ceste.

Osim u Rijeci, neki poslovni objekti poput ljekarne i ugostiteljskih objekata su poplavom oštećeni i u Opatiji te u Lovranu, kao i u drugim dijelovima Riječkog prstena i PGŽ-a, a i zatvorene su mnoge županijske i lokalne prometnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!