Butković u Dnevniku HTV-a: Slijedi desetljeće ulaganja u željeznice

14.11.2022.

19:34

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković bio je gost Dnevnika HTV-a. Komentirao je proračun i željezničku nesreću koja se dogodila noćas na kolodvoru Škrljevo kod Rijeke.

Rekao je kako za nesreću nije krivo stanje infrastrukture, već je riječ o ljudskoj pogrešci. 

Istaknuo je kako slijedi desetljeće ulaganja u željeznice. 

- Mi smo u nabavci novih vlakova, ugovorili smo 40 vlakova do 2025. Prva isporuka bit će do kraja ove godine, rekao je Butković. 

Prokomentirao je i proračun za sljedeću godinu.

- Proračun za 2023. godinu se događa u složenim vremenima. Dvije globalne krize, prva COVID pandemija, a druga rat u Ukrajini. Hrvatska je u posljednje dvije godine ostvarila veliki gospodarski rast, među tri najveće u EU-u. Mi smo u strukturi javnog duga BDP-a došli na prijepandemijsku godinu 2019., čak smo ju premašili. Smanjili smo javni dug, a s druge strane donijeli dva paketa snažnih mjera - paket za očuvanje radnih mjera i mjere u pravcu zaštite građana i gospodarstva kada govorimo o cijenama studije i plina, rekao je ministar Butković, istaknuvši da su vodili ispravnu ekonomsku i fiskalnu politiku.

Istaknuo je da se mjere nastavljaju u 2023. godine, "one vrijede do 1.4, ali vlada je spremna rebalansom proračuna to produljiti i snažnije odgovoriti ako bude potrebno", rekao je. 

- Proračun je socijalan. Pokazali smo, unatoč krizi, da možemo snažno odgovoriti i pomoći ljudima, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!