Završen očevid željezničke nesreće, sve upućuje da je uzrok ljudski faktor

14.11.2022.

Zadnja izmjena 19:39

Autor: M.M./T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Željeznička nesreća kod Rijeke

Željeznička nesreća kod Rijeke

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Završen je očevid željezničke nesreće koja se noćas dogodila na kolodvoru Škrljevo kod Rijeke. Nema službene informacije o uzrocima nesreće, ali sve upućuje da je uzrok ljudski faktor, pogreška u upravljanju prometom.

Prema neslužbenim informacijama na mjesto događaja treba doći posebna dizalica koja bi trebala pomoći na sanaciji posljedica ove nesreće.

Iz HŽ infrastrukture kazali su da oni mogu pristupiti uklanjanju lokomotive tek kada završi očevid, koji je trajao cijeli dan.

Normalizacija prometa mogla bi biti nakon dan-dva, a do tada ljude će se prevoziti nekoliko puta dnevno autobusom.

Materijalna šteta je velika.

Teretni vlak vlak HŽ Carga je noćas oko 2,20 na željezničkom kolodvoru Škrljevo u blizini Rijeke udario u parkirane vagone željezničkog teretnog operatera Enna transporta, pri čemu je došlo do iskliznuća lokomotive s kolosijeka. Jedna osoba je lakše ozlijeđena, očevid je završen, a željeznički promet između Rijeke i Zagreba u oba smjera je obustavljen.

HŽ je objavio da putnike prevoze autobusi. 

Galerija
Željeznička nesreća kod Rijeke, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Željeznička nesreća kod Rijeke, Foto: Goran Kovacic/PIXSELLŽeljeznička nesreća kod Rijeke, Foto: Goran Kovacic/PIXSELLŽeljeznička nesreća kod Rijeke, Foto: Goran Kovacic/PIXSELLŽeljeznička nesreća kod Rijeke, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- Došlo je do naleta HŽ Cargovog vlaka na parkirane vagone u vlasništvu ENNA transporta. Materijalna šteta je znatna, srećom nema teže ozlijeđenih. Trenutno je željeznički promet u prekidu, putnici se prevoze autobusima, rekao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Na novinarsko pitanje kako s dogodilo da se vagoni nalaze na glavnom kolosijeku jer su, navodno, morali biti na sporednom kolosijeku, Krešić je odgovorio da će se to utvrditi.

- To ćemo vidjeti, naše i povjerenstvo od Carga i Enne, zajedno s policijom i Državnim odvjetništvom utvrdit će što se točno dogodilo, naglasio je.

Na upit kada bi vagoni mogli biti uklonjeni s pruge, Krešić je odgovorio da će se vidjeti te da pretpostavlja da bi mogli biti uklonjeni za jedan ili dva dana.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je, prema prvim informacijama, do nesreće u kojoj je noćas na parkirane vagone na željezničkom kolodvoru Škrljevo naletio teretni vlak, došlo zbog ljudske pogreške.

- Po informacijama koje imam, ali pustimo da povjerenstvo i agencija za istraživanje nesreća utvrde detalje, radi se o ljudskoj pogrešci od strane prometnika vlakova. Ne mogu još o detaljima govoriti, to su prve informacije koje imam, istaknuo je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!