Čačić o poskupljenjima: Udar neizbježan, pred Vladom nekoliko rješenja

01.02.2022.

13:51

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije

Foto: Studio 4 / HRT

Kako Vlada i kome namjerava pomoći da ne padne u financijske i egzistencijalne teškoće komentirao je u Studiju 4 HTV-a župan Varaždinske županije Radimir Čačić, čelnik Reformista i član vladajuće koalicije.

Vlada priprema paket mjera kojima će zaustaviti pad životnog standarda građanima, posebno nakon 1. travnja kada je predviđeno povećanje cijena plina i struje. Prema procjenama skok cijena posebno bi mogao biti poguban za umirovljenike i socijalno ugrožene.


- Udar se očekuje i on je neizbježan, velik dio europskih zemalja već je poduzeo socijalne mjere i Vlada pred sobom ima nekoliko rješenja, a jedno je očito - smanjenje PDV-a i na plin, kao što je već smanjen PDV na struju. To neće ugroziti proračun, a bitno pomaže svima koji koriste taj energent, rekao je Čačić.

Vaučere za struju već koristi otprilike 60.000 kućanstava, oni iznose 200 kn po kućanstvu i trenutačno je očito da taj iznos treba biti viši, smatra Čačić.

- Zalagat ću se da tom mjerom ne bude obuhvaćeno samo 60.000 obitelji, nego da se kriteriji prošire i da mjerom bude obuhvaćen veći broj kućanstava, kaže.

Cijena energenata: Poduzetnici na udaru

- Od 2,650 mlrd. kubičnih metara plina, koliko iznosi prosječna godišnja potrošnja u Hrvatskoj, 650 milijuna troše kućanstva, a dvije milijarde koristi gospodarstvo, od tog iznosa nekoliko velikih tvrtki koristi dvije trećine, a tisuće malih poduzetnika koristi jednu trećinu i upravo su oni direktno povezani sa standardom građana. Oni svoju cijenu troška energenata odmah moraju prebaciti u trošak i građani to plaćaju višom cijenom njihovih usluga, rekao je.

Osobno sam za manju intervenciju države, ali postoje krizne situacije poput ove, izazvane međunarodnom politikom i pandemijom, kada je ona nužna, kaže Čačić. 

Vlada će kod malih poduzetnika morati napraviti dodatnu intervenciju, smatra.

Govoreći o moratoriju na cijene goriva rekao je kako ta mjera dugoročno ne može imati smisla, ali efekt prvog "zaleđenja cijena" je bio pozitivan, a Vlada mjeru može ponavljati ako je potrebno. Tvrtke koje se bave distribucijom naftnih derivata svjesne su te mogućnosti i same će držati razinu cijene koja ne predstavlja neizdrživ udar, misli Čačić.

Komentirajući činjenicu da su režijski troškovi kućanstava od završetka ljeta viši u brojnim europskim državama, poput Njemačke, Francuske ili Rumunjske gdje su režije porasle za 233% rekao je:


- Sustav je kod nas drugačije postavljen, imamo godišnje ugovore, ne bih rekao da je to posebna zasluga Vlade, no dobavljači koji nisu osigurali plin po cijenama koje odgovaraju prodajnim će ili propasti, odnosno doći u ozbiljne gubitke ili ući u nešto što je zakonski utuživo, a to je dizanje cijena iznad ugovorene. Komunalne tvrtke su u ozbiljnom problemu jer veliki dio njih nije očekivao da ljeti, kada cijena plina pada, ovoga puta nije pala jer je došlo do krize s Ukrajinom i Rusijom.


"Uvezena" inflacija


Jedan od uvjeta za ulazak u eurozonu je da inflacija u Hrvatskoj ne bude viša od 1,5 posto od inflacije u tri zemlje EU-a s najnižom inflacijom, a trenutačno su to Grčka, Portugal i Cipar, naglasio je Čačić. 


- Inflacija u Hrvatskoj niža je od europskog prosjeka i ne smijemo dozvoliti da prekršimo taj uvjet jer tada nećemo ući u eurozonu, Vlada, kojoj je jedan od strateških ciljeva ulazak u eurozonu, vodi računa o tome, a na porast inflacije bitno utječe energetika i cijena plina i ta inflacija je uvezena, kaže Čačić.


Naglasio je da smo propustili osigurati energetsku suverenost, te podsjetio da smo jedina zemlja koja je iskoristila samo 50% hidroenergetskog potencijala.


Što misli o učinku inflacije na hrvatsko gospodarstvo i konkurentnosti našeg gospodarstva u odnosu na zemlje EU-a, ali i o rekonstrukciji Vlade pogledajte u videoprilogu:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!