Čačić za Dnevnik HTV-a: Ni Srebrenica ni zločin nad obitelj Zec ne smiju se relativizirati

09.12.2021.

19:28

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića i Mostovu referendumsku inicijativu. Rekao je da se ni Srebrenica ni zločin nad obitelj Zec se ne smiju relativizirati. Smatra da je traženje dvotrećinske većine oko borbe protiv koronavirusa političko licemjerje, prikupljanje političkih poena i takvima nije na pameti interes hrvatskih građana. 

O izjavama predsjednika Milanovića

Upitan koje je granice izjavama o ubojstvu obitelji Zec i genocidu u Srebrenici predsjednik Milanović prešao i bi li se zbog njih trebao ispričati, kao što to sugerira IDS, Čačić je rekao kako je sasvim jasno svakom čovjeku da se sve može relativizirati, što naravno ne znači niti smije i može značiti da odgovoran čovjek sve može relativizirati.

- Dakle, može se, ali odgovoran ne može i ne smije. Tako je i s ovom situacijom, što se mene osobno tiče, što se tiče reformista, ni Srebrenica ni zločin nad obitelj Zec se ne smiju relativizirati, posebno ne u društvu kakvo je hrvatsko, koje još uvijek u sebi ima snažne političke i društvene podloge, izjava, stavova, odnosa, pa čak i stranačkih aktivnosti koji su bili i priprema i kontekst i omogućili da u nekom drugom vremenu takvi zločini budu realizirani, rekao je Čačić u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Što se tiče Srebrenice sve je rekao Međunarodni sud za ratne zločine - rekao je da je to genocid. O tome je Europski parlament rekao da je genocid i o tome se u tom kontekstu više nema što reći. Siguran sam da se Milanović neće ispričati, ali će kao što to već i čini pokušati objasniti zbog čega je uopće došao nepotrebno u tu poziciju. Ja sasvim sigurno znam da to ni na kakav način nisu njegovi stavovi. Ali kad neki koji su potpuno suprotni ovome o čemu ja govorim, koji su stvorili podlogu da se zločini događaju, koji zločine relativiziraju, mašu s njim kao zastavom on zaista u tom prostoru nema što tražiti. smatra Čačić.

Je li Milanović prevario birače?

Komentirajući činjenicu da je predsjednik Milanović izabran kao kandidat ljevice koju je sada ujedinio protiv sebe te podržava li on ipak vrijednosti drukčije od onih za koje se zalagao u izbornoj kampanji na temelju kojih je zapravo i dobio glasove te došao na Pantovčak, kao i je li time možda na neki način prevario birače Čačić je rekao kako ne treba to interpretirati na taj način.

- On o tome nema stavove, to mogu sasvim sigurno reći, na bilo koji način bliske ljudima, zločincima, tom talogu društva, tom najgorem dijelu društva koje je činilo zločine u Srebrenici i koji je činio zločin u Zagrebu. Ali činjenica da ima potrebu da stvar relativizira je ovdje opasna i nepotrebna. Ne treba se ispričavati što se mene tiče, ali treba što jasnije reći da s tim ne želi imati nikakve veze, a sad je i pokušao reći da je izjava možda brutalna, istaknuo je Čačić.

Na pitanje s kojim ciljem relativizira te stvari, Čačić je rekao da se sve može relativizirati.

- Može se relativizirati i Hitlera, kontekst situacije u Njemačkoj poslije I. svjetskog rata, možete relativizirati Pavelića, odnosi u bivšoj Jugoslaviji. On po mom dubokom uvjerenju to ne smije činiti, ali ima potrebu da iznosi neke stvari koje su ovog trenutka po uvjerenju Reformista štetne i opasne.  To je razgovor koji se može odvijati u nekom užem krugu, među povjesničarima, strukom, ali nije nešto s čine treba nastupiti, Ja recimo nikad ne bih mogao nastupiti na takav način jer se to ne smije učiniti jer dajete argument onima koji stvorili podlogu za taj zločin. U ratu sam bio od prvog dana, brigadir sam, i u trenutku kad je postojala opasnost da se u Varaždinu napadnu srpske obitelji, a postajala je, tada sam s puškom spavao nekoliko noći na stubištu zgrada gdje su bile srpske obitelji da spriječim ponavljanje ove situacije, ispričao je Čačić.

Čačić: Put u pakao popločen dobrim namjerama, a često i nisu dobre

Oko Mostove referendumske inicijative za ukidanje ovlasti Stožera i COVID potvrda te zašto ne bi Sabor dvotrećinskom većinom, širim konsenzusom, odlučivao o onome što zadire u ljudska prava i slobode odnosno o pandemijskim odlukama Čačić je rekao kako je put u pakao popločen dobrim namjerama.

- Često to i nisu dobre namjere nego se samo skrivaju iza priče o dobrim namjerama. U trenucima krize kad je potrebno jasno, čvrsto i brzo odlučivanje svaka varijanta dovođenja vlasti u poziciju da ovisi o političkim ucjenama koje nikakve veze nemaju sa zdravljem građana, to je ova priča o dvotrećinskoj većini, je opasna za hrvatske građane i njihovo zdravlje. Samo da znamo tko tu što govori. Dakle, da, Sabor o tome treba raspravljati, stavove treba čuti, ali tražiti na ovome dvotrećinsku većinu je političko licemjerje, prikupljanje političkih poena i nije na kraj pameti tim ljudima, da se ne bi zavaravali, interes hrvatskih građana. Ni Mostu ni ekipi Suverenista ni svima ovima što sad slušamo nisu u interesu hrvatski građani, rekao je zaključno Čačić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!