18:49 / 25.09.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Capak: Brojevi kontinuirano padaju više od dva tjedna

-

-

Foto: - / -

Malo smo se pribojavali kakva će biti situacija sa školom, ali sad vidimo da je broj djece u samoizolaciji i broj pozitivne djece također pao, rekao je Capak.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u večerašnjem HRT-ovu Dnevniku da je u domu za starije u Delnicama ukupno 61 pozitivna osoba te da su sve kliničke slike blage.

U posljednja 24 sata zaražene 223 osobe, 5 umrlo
U domu umirovljenika u Delnicama jučer i danas 60 zaraženih korisnika

U domu koji je postao novo žarište 44 štićenika nisu pozitivna, a četvero je pozitivnih djelatnika, kojih ima ukupno 18. Pet njih je na bolničkom liječenju, naveo je Capak.

- Sve kliničke slike su blage, nema za sada ni jedne teže bolesti, rekao je Capak.

Što se tiče epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Capak je rekao da brojevi kontinuirano padaju već više od dva tjedna.

- Malo smo se pribojavali kakva će biti situacija sa školom, ali sad vidimo da je broj djece u samoizolaciji i broj pozitivne djece također pao, čime smo zadovoljni i nadamo se nastavku tog trenda, rekao je Capak.

Pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe imaju rizične skupine, a to su sve osobe starije od 65 godina, sve osobe koje imaju neku kroničnu bolest, zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije, imunokompromitirani..., rekao je Capak.

Treba li cijepiti djecu?

- U Hrvatskoj smatramo da nije toliki prioritet cijepiti djecu, osim one koja spadaju u neku od rizičnih skupina, dakle, koji imaju neku kroničnu bolest, koji su imunokompromitirani, koji imaju leukemiju i tako dalje, rekao je Capak, dodavši da se ostala djeca mogu cijepiti, ali da smatraju kako ima drugih prioriteta koji su u ovom trenutku važniji.

Capak je naveo da je vrhunac sezone gripe obično krajem siječnja i u veljači, pa misle da će tako biti i ovaj put, s time da misle da će biti znatno manje slučajeva zbog mjera protiv koronavirusa.

Capak je rekao i da se nadaju da će cjepiva biti dovoljno.

Također je istaknuo da vrlo pomno prate situaciju na južnoj polutki, gdje trenutačno cirkulira manje virusa gripe nego prije te da mjere kojima se sprečava širenje koronavirusne infekcije sprečavaju i širenje gripe, zbog čega je aktivnost gripe na toj polutki ove godine gotovo na 10 posto prošlogodišnje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!