10:14 / 23.11.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Capak: Pričekajmo sve informacije o učinkovitosti cjepiva AstraZenece

-

-

Foto: - / -

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je Hrvatska na 24. mjestu država EU-a što se tiče incidencije, a na 13. mjesto po stopi smrtnosti, koja je 219 na milijun stanovnika.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako treba pričekati završetak kliničkih ispitivanja i sve informacije o učinkovitosti cjepiva AstraZenece i oksfordskog sveučilišta, za koje je danas objavljeno da je učinkovito 70%. Kazao je da je to preozbiljna informacija i da je AstraZeneca potom tražila demantij informacije i da se radi o 90%-noj učinkovitosti. - Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetka kliničkih ispitivanja, izjavio je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

➡️ AstraZeneca: Cjepivo do 90% učinkovito ako se prvo dobije pola doze 

Rekao je i da se Hrvatska priključila svim zemljama EU-a koje su ušle u zajedničku nabavu, a tada nije bilo podataka o učinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatsku bi trebalo stići 2,7 milijuna doza tijekom sedam mjeseci, nakon što počne distribucija.

➡️ Stožer: 1973 novih pozitivnih na koronavirus, 45 osoba preminulo
➡️ Brzo testiranje na koronavirus - gdje, kada i kako
➡️ Sve o koronavirusu 

Capak je najavio i da će se, s obzirom na nove znanstvene spoznaje, produljiti trajanje imuniteta na Covid-19 s tri na šest mjeseci.

- Kad smo donosili odluku o trajanju izolacije u literaturi je bilo da imunitet traje tri mjeseca. U ovom momentu imamo druge informacije. Naručili smo od stručnjaka epidemiološke struke da nam predoče znanstvena istraživanja koja se odnose na to. Na sljedećoj sjednici ekspertne skupine će se o tome raspravljati. Produžit će se trajanje imuniteta jer imamo podatke da traje šest mjeseci, dodao je. 

Konferenciju možete pogledati ovdje:


Capak je istaknuo da je u Hrvatskoj prije tjedan dana bilo 1313 zaraženih, a prije dva tjedna 1529, pa u ovom trenutku imamo 886 zaraženih na 100.000 stanovnika, po čemu smo na 24. mjestu među zemljama EU-a. Po mortalitetu smo na 13. mjestu, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi, dok je pozitivnih među ukupno testiranima 29 posto, rekao je Capak.

U KB-u Dubrava dovoljno kapaciteta i respiratora

Situacija u bolnici Dubrava je stabilna. Imaju 420 bolesnika i još dovoljno slobodnih kapaciteta da nisu prisiljeni popunjavati šatore. Respiratora ima na raspolaganju, ako bude li potrebe, pribavit će se novi, kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra Beroša.

Odgovarajući na pitanje o bakrenim maskama izjavila je da je uvijek bilo diskusija o maskama - koliko zapravo štite, a koliko ne. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama. Ove bakrene maske pokazale su se neodgovarajućima. Kad se nedostaci uklone one će se vratiti na tržište, dodala je.

Capak: Testiranje u školama nije najbolji način

Capak je kazao da se razgovaralo o testiranju u školama i da je zaključeno kako to ipak ne bi bio najbolji način.

- Prema našim preporukama, sva djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu tako da je zaključeno da ćemo pričekati i pronaći neki korisniji način, rekao je.

Capak je potvrdio i da se u Hrvatskoj ne provode masovna testiranja kao što je to radila Slovačka. - Zagreb je povećao testna mjesta s antigenskim testovima. Svi koji su negativni trebaju ići na PCR da se potvrdi ili opovrgne. Ako se pokaže da su negativni, na PCR-u može ispasti pozitivan, kazao je.

Markotić: Ovo neće proći za par tjedana, bit će teško sve držati pod kontrolom

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kazala je da je u toj klinici 26 bolesnika na respiratorima.

- U cijelom svijetu je teško razdoblje. Stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju. Predstoji nam još nekoliko zimskih mjeseci. Bit će teško sve držati pod kontrolom. Na nama je iznimna odgovornost, rekla je Markotić.

Ovo neće proći za par tjedana, kaže i dodaje da će "nekoliko mjeseci biti izniman pritisak oboljelih".

Govorila je i o ECMO uređajima, koji omogućavaju rad srca i pluća. Kazala je da je "pritisak i s ECMO-om i respiratorima bio i prije dvije godine za vrijeme gripe". Napominje da liječenje koronavirusa nije uspješno kao u slučaju gripe te da je postotak preživljavanja na ECMO-u dosta nizak.

Istaknula je i da je broj bolesnik povećan svugdje gdje je sada zimsko razdoblje. Klinička slika teža je nego što je bila u proljeće.

Epidemiologinja Katalinić-Janković govorila je i o funkcioniranju zdravstvenog sustava. Kaže da su bile poteškoće zbog smanjenih kapaciteta dotoka kisika, ali da su rješenja pronađena u Dubravi, Rijeci i Varaždinu. Smatra da sutav nije pred padom ni pred slomom.

Priznaje da je bilo teškoća u sjevernim županijama, ali i dodaje da su te županije riješile probleme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!