Cappelli: Precizno smo pripremili sve segmente turističke djelatnosti

14.05.2020.

08:18

Autor: U mreži Prvog/HR/HRT

default error photo
Europska komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju.
Europska komisija preporučila je postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidiomološku situaciju kako bi se spasilo što se može od ovogodišnje turističke sezone. Gari Cappelli, ministar turizma u emisiji U Mreži Prvog je rekao kako Hrvatska ima jako dobro i precizno pripremljene mjere, u dogovoru s epidemiolozima  i udrugama turističkih djelatnika, te su one ukorporirane u smjernice Europske komisije.

Tihomir Vinković je rekao kako su povjerenici Europske komisije, što se tiče preporuka za otvaranje granica, naglasili kako je to stvar pojedinih džava članica, ali da sugeriraju da se to napravi na sređen način, da države otvaraju granice u dogovoru sa susjedima kada se vidi epidemiološka situacija.

- Mi smo prvi spominjali bilateralu. Otvaranje ovisi o svakoj pojedinačnoj zemlji članici koja će primarno dogovarati sa susjedima pa tako i mi razgovaramo s nekoliko država, primarno sa Slovenijom, rekao je Cappelli i dodao kako su već napravljeni koridori koji se preporučuju turistima koji dođu u Hrvatsku, a te se preporuke odnose na to gdje mogu stati, natočiti gorivo, kupiti hranu sve do svoje destinacije.

- Tu smo krilaticu nazvali „Od kuće do destinacije”. Od trenutka kada rezerviraju boravak oni će dobiti ovu informaciju, istaknuo je ministar.

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno naglasio je kako je težak period iza nas u kojem smo prema preporukama EU blokirali promet preko državne granice, što je za jednu turističku zemlju kao što je Hrvatska, bilo veliko.

- Mi smo uspostavili koordinaciju ravnatelja policije zemalja u široj regiji, a to su Hrvatska, Italija, Austrija, Slovenija, BiH i Srbija. Imamo svaki tjedan video konferencije u kojima se dogovaramo upravo oko načina kako će policija reagirati u novim mjerama, a to se odnosi na prelaske granice i povratke natrag u zemlju, rekao je Ničeno i dodao kako je to veoma bitno zato što svaka zemlja ima neke svoje specifičnosti.

Istaknuo je kako nisu ukinute sve mjere. Evidentira se svaka osoba koja uđe u zemlju i uzimaju joj se osobni podaci te je ona upoznata sa svim epidemiološkim uputama koje dobiva na graničnom prijelazu.

- Granice nisu otvorene kao prije, već je ulazak u zemlju pod velikom epidemiološkom kontrolom, naglasio je i dodao kako će ove mjere dovesti do velikih gužvi na granicama.

Veljko Ostojić , direktor Hrvatske udruge turizma, rekao je kako je Udruga napravila prijedloge operativnog funkcioniranja u izmijenjenim okolnostima koji su velikim dijelom prihvaćeni.

Naglasio je kako trebaju postojati pisane upute za turiste koji dolaze.

- Svim pružateljima trebamo jasno obznaniti koji je režim putovanja iz pojedinih zemalja, što će se dogoditi na granici i što ih čeka u Hrvatskoj. Nedvosmisleno, jasno pisano, rekao je Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!