Carinici pronašli mrtvog medvjeda s popisa strogo zaštićenih vrsta

30.05.2023.

15:54

Autor: Hina/HRT/T.S.

Pronađeni medvjed

Pronađeni medvjed

Foto: Ministarstvo financija / Carinska uprava

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice pronašli su kod mjesta Ružić u prtljažniku zaustavljenog automobila mrtvog smeđeg medvjeda koji se nalazi na popisu ugroženih vrsta i strogo zaštićenih životinja.

Vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin, carinici iz mobilne jedinice Split zaustavili su prije dva dana prilikom pojačanih mjera nadzora na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole.

Carinicima je odgovorio da se vraćaju iz lova u Lici u okolici Srba te da u vozilu imaju ustrijeljenog srndaća za kojeg su predočili potvrdu o podrijetlu divljači izdanu od ovlaštenika prava lova.

No, carinici su posumnjali da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba pa su odlučili pregledati vozilo u kojem su odmah nakon otvaranja prtljažnika uz srndaća uočili neuobičajen ulov - mrtvog smeđeg medvjeda. 

Ta je vrsta u Hrvatskoj strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, te predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu, odnosno Planu gospodarenja Ministarstva poljoprivrede, priopćila je Carinska uprava koja je o svemu izvijestila policiju radi provođenja daljnjih ispitnih radnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!