Medo više nije u Kostreni, usmjeren prema šumi i Gorskom kotaru

29.05.2023.

Zadnja izmjena 22:03

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/Hina/HRT/T.S./B.B.B.

 Smeđi medvjed, ilustracija

Smeđi medvjed, ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Medvjed koji je posljednjih dana uočen u naseljima Kostrene, Kraljevice i Bakra više nije na tom području te je zahvaljujući lovcima i interventnom timu usmjeren prema visokoj šumi na području Gorskog kotara, izvijestili su u ponedjeljak iz Općine Kostrene.

Prema obavijesti s internetskih stranica te općine, mještane se i nadalje poziva na oprez i da se medvjedu, ako ga vide, ne približavaju te što prije dojave lokaciju pripadnicima Lovačkog društva "Jelen", na brojeve 098/982 2364 ili na 091/258 2103, kako bi interventni tim što prije reagirao.

Riječ je o zaštićenoj životinji, jedinki smeđeg medvjeda staroj 2-3 godine. Teška je oko 70 kilograma. Medvjed se istražujući teren najvjerojatnije odvojio od svoje majke.

Nakon što je jučer bio u Kostreni, prošetao je i do Bakra.

Na terenu će cijelu večer ostati lovozakupnik, kako bi pomoću fotozamki utvrdili je li se medvjed vratio u šumu.

Inače, lovci kažu kako je ovo prirodna, sporadična pojava koja se javlja u općini Kostrena.

Tvrde da nije u pitanju hrana, jer ovdje kao i u ostatku riječkog prigrada, na snazi je novi sustav gospodarenja otpadom.

A kako postupiti ako susretnemo medvjeda - stručnjaci kažu da u urbanoj sredini treba vikati, a u šumi jasnim nekim zvukom naznačiti našu prisutnost.

Što kaže struka?


- U ovakvim slučajevima kad životinja nije agresivna, ljudi nisu ugroženi može se ići na uspavljivanje medvjeda sredstvima za anesteziju. Medvjedu treba 5 minuta da zaspe, onda se izmjeri, stavi mu se ogrlica i prebaci se dublje u šumu. Druge opcije su u slučaju da dođe do ugroze imovine ili života ljudi, onda se čak može ići na interventni odstrel. To je stvarno zadnje rješenje, rekao je Slaven Reljić, istraživač medvjeda s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijašnji tijek događanja


U Kostreni je u nedjelju navečer uočen medvjed koji se kretao Šetalištem kostrenskih pomoraca, iznad uvale Svežanj. Mještani su upozoreni, a interventni tim trebao bi medvjeda pronaći, uspavati i vratiti u primjereno okružje.

Potvrdio je to u ponedjeljak načelnik Kostrene Dražen Vranić kazavši da su obaviještene sve službe te da je iz Zagreba u Kostrenu poslan interventni tim u nadležnosti Veterinarskog instituta i Ministarstva poljoprivrede, koji će medvjeda uspavati i vratiti u njemu primjereno i sigurno okružje.

Kako je priopćeno na internetskim stranicama Općine, na području Kostrene uočen je medvjed koji se u trenutku dojave mještana kretao Šetalištem kostrenskih pomoraca, iznad uvale Svežanj, o čemu su obaviještene sve nadležne službe i Lovačko društvo "Jelen".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!