Carinska uprava novom opremom efikasnije protiv krijumčara

09.05.2022.

12:45

Autor: HRT

Carinski uređaji za pregled prijevoznih sredstava

Carinski uređaji za pregled prijevoznih sredstava

Foto: HRT / HTV

Carinska uprava nabavila je novu opremu s pomoću koje će se uspješnije boriti protiv krijumčara. Uređaji za pregled prijevoznih sredstava vrijedni su 7,5 milijuna kuna, a modernizacija nadzora hrvatskih granica će se nastaviti. U iduće dvije godine planirana je nabava opreme vrijedne 2,6 milijuna eura.


- Naša vanjska granica trpi iznimno velik pritisak prometa, a to povlači i našu odgovornost da taj promet teče nesmetano, istovremeno uz što je moguće veći opseg pregleda i pretraga koji su ciljani, brzi i efikasni. Ovaj alat omogućit će da te pretrage budu što manje intenzivne kako bi što manje ometale legitiman promet, a da istovremeno budu brze i efikasne, rekao je Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave.

Carinska uprava RH izdala je tijekom 2021. godine 140 kaznenih prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja na vanjskim granicama EU, izvijestio je ravnatelj Carinske uprave.

Demirović je precizirao da carinska služba svake godine izda oko 12.700 prekršajnih naloga od kojih se 60 posto odnosi na prekršaje zabilježene na vanjskim granicama. Dodao je da je tijekom 2021. godine izdano 80 posto više prekršajnih naloga na vanjskim granicama nego godinu dana ranije te da iznos izrečenih kazni u prošloj godini bio za 40 posto viši nego 2021. godine.

Naglasio je da će nabavljena oprema i alat omogućiti da carinske pretrage u što manjoj mjeri ometaju promet kroz granične prijelaze, a da pretrage istovremeno budu brže i efikasnije.

Carinska uprava je precizirala da je nabavljeno 3000 komada raznih alata, od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge, laserskih uređaja i slično, koji će koristiti uglavnom kao pomoć carinicima u pregledima i pretragama prijevoznih i prijenosnih sredstava na što manje invazivan način, posebice teško dostupnih i prikrivenih prostora koji se uobičajeno koriste za skrivanje i krijumčarenje cigareta i droga.

Oprema će biti raspodijeljena za korištenje na sve granične prijelaze na vanjskoj granici kao i u Mobilne jedinice tako da će cjelokupno carinsko područje i svi kapaciteti Carinske uprave, koji su neposredno operativno uključeni u otkrivanje krijumčara, biti i dodatno opremljeni modernim alatima.

Program Hercule III provodi Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) čiji je ukupni financijski okvir bio u vrijednosti od 104 milijuna eura, isključivo za financiranje kapaciteta u okviru 28 članica tijekom sedmogodišnjeg razdoblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!