12:25 / 11.01.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/D.D.

U Luci Ploče zaplijenjena 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina

Policija našla rekordne količine kokaina i heroina

Policija našla rekordne količine kokaina i heroina

Foto: Ivana Brailo Drnas / HRT

Policija je u Luci Ploče zaplijenila 220 kilograma heroina, što je do sada najveća zapljena te droge u Hrvatskoj. Heroin je pronađen u kontejnerima koji su stigli brodom preko Turske. Istodobno, na drugom brodu, koji je stigao iz Kolumbije, pronađena su 62 kilograma kokaina. Bio je skriven pod morem, u metalnom odjeljku koji je za brod bio pričvršćen vijcima i magnetima....


Policijska uprava dubrovačko-neretvanska predstavila je rezultate dvije zapljene droga u suradnji s Carinom u listopadu i studenom 2021. godine.

Voditelj Službe kriminalističke policije dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Zoran Tikvica naveo je kako je u prvoj zapljeni 11. listopada 2021. godine u Luci Ploče pretražen kontejner s broda koji je iz Iraka preko Turske prevozio 80 olovnih ploča ukupne težine 250 do 300 kilograma. U njih 40 pronađeno je 296 paketića s 220 kilograma heroina. U drugoj zapljeni 3. studenoga 2021. godine pretražen je brod koji je stigao iz Kolumbije, a kako je prevozio rasuti teret ugljen, pretraga je provedena u podmorju.

- Ronioci su u vrlo teškim vremenskim uvjetima na dubini od 16 metara pronašli parazit spremnik pričvršćen magnetom i šarafima za podnožje broda, a u kojem su pronađena 54 paketa sa 62 kilograma kokaina, rekao je Tikvica.

Uz interventnu i pomorsku policiju Policijske uprave, sudjelovali su Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko i specijalna jedinica dubrovačko-neretvanske policije.

Ukupna procijenjena vrijednost je oko 17 milijuna eura, a droga je bila namijenjena zapadno europskom tržištu.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović rekao je kako je u drugoj zapljeni riječ o vrlo sofisticiranom načinu krijumčarenja.

- U drugom slučaju je novi brod za rasute terete iz 2019. godine, s preko 220 metara dužine i 30 metara širine, ali su kolege uspjeli. Imali smo 2010. godine sličan slučaj u Plominu, kad smo zaplijenili 240 kilograma kokaina, naveo je Rastović i dodao kako su organizatori krijumčarenja međunarodne zločinačke organizacije.Istaknuo je kako je kriminalistička istraga provedena nad kapetanom i posadom te nije bilo dovoljno saznanja za kaznenu prijavu.

- Brod je nastavio svoj put za Italiju pa prema luci u Africi na ukrcaj ugljena, a trenutno se nalazi usred Atlantskog oceana, rekao je Rastović.

Voditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić objasnio je kako je odluka o pretragama brodova rezultat kvalitetne sigurnosne analize rizika.

- Kao visoko rizičan smo označili uvoz u područje EU robne pošiljke s olovnim pločama, koja se preko Turske i Italije kretala prema Pločama, rekao je Perić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako su i ove zapljene rezultat izvrsne suradnje MUP-a i Carine, ali i nastavak niza sprječavanja daljnje distribucije opijata na području dubrovačko-neretvanske Policijske uprave kao jedne od usputnih destinacija.

- U posljednjih deset godina imali smo preko devet tisuća zapljena, a rekordne su bile u posljednjih godinu dana. Ovim sigurnom činimo i Republiku Hrvatsku, ali i Europsku uniju, rekao je Pavličević.

Istraga u vezi s tim zapljenama se nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!