11:35 / 12.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Hrvatski Caritas poslao ukupno milijuna kuna vrijednu pomoć u Ukrajinu

Humanitarna akcija

Humanitarna akcija

Foto: HTV / HRT

Iz skladišta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Rakitju u utorak su poslana nova dva šlepera humanitarne pomoći Ukrajini čime je ukupna vrijednost donirane robe nacionalnog Caritasa premašila tri milijuna kuna.

U sklopu akcije ''I sitno je bitno pomoć izbjeglicama iz Ukrajine'' prikupljeno je 25 tona prehrambenih proizvoda, konzervirane hrane i temeljnih higijenskih potrepština, koje Caritas šalje u Mukačevo u jugozapadnoj Ukrajini, gdje se nalazi distribucijski centar partnerske organizacije Caritas Spes.

- U organizaciji Caritasa danas prema Ukrajini kreću dva šlepera pomoći, jedan je iz biskupijskih Caritasa Hrvatske, a drugi iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Prikupile su se lijepe količine trajne hrane i higijenskih potrepština. Riječ je o donacijama koje su darovali građani, a prikupljane su kroz mrežu župnih Caritasa, u školama, vrtićima, pojedine tvrtke su se uključile, rekla je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

'- Ukrajinska kriza će trajat, ali Caritas će trajati još duže, solidarnost i želja za pružanjem pomoći unesrećenima nadvladat će sve krize, dodala je.


Zamjenica ravnatelja hrvatskog Caritasa Suzana Borko kazala je da je do sada u Ukrajinu poslano 116 tona raznih vrsta humanitarne pomoći ukupne vrijednosti preko tri milijuna kuna. Najavila je dodatnu pošiljku ovog tjedna za ratom pogođenu zemlju

- U četvrtak će krenuti još jedan tegljač, izravno za Kijev. Nadamo se da će stići do subote, dan prije Uskrsa, svima onima kojima je tamo potrebna pomoć', rekla je.

Borko je izrazila sućut obiteljima poginulih djelatnika ukrajinskog Caritasa Spes u Mariupolju koji je sinoć pretrpio topnički napad ruske vojske. Osim dvoje djelatnika, poginulo je petero ljudi koji su u tom centru potražili sklonište.

Prikupljena pomoć vozi se do jugozapadne Ukrajine odakle će Caritas Spes, u skladu s transportnim mogućnostima i sigurnosnom okolnostima proslijediti do istočnih dijelova zemlje.

Od početka rata, pomoć je dospjela do Kijeva, Buče, Irpina, Dnjipra i drugih gradova.

Predsjednik Caritasa zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren rekao da je i hrvatski narod iskusio sličan val pomoći i dobrote tijekom Domovinskog rata.

- Ovim činom pokazujemo da smo narod koji nije zaboravan i da znamo prepoznati kome danas moramo pomoći. Ako itko mora razumjeti Ukrajince, onda smo to mi', zaključio je Koren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!