12:12 / 22.07.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sastanak čelnika jadranskih stožera o provođenju strožih mjera

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Zbog najave novih mjera za jadransku regiju, čelnici stožera civilne zaštite Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije sastali su se u Splitu kako bi odlučili u kojim će slučajevima davati dozvole za velika okupljanja, svadbe i druge događaje koji su epidemiološki rizični i kako će ih se nadzirati.

Glavna tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija u Dalmaciji tijekom turističke sezone, te ujednačavanje postupaka i mjera koje su u nadležnosti županijskih stožera civilne zaštite. Na sastanku je dogovoreno da će županijski stožeri spomenutih županija nakon donošenja novih mjera od strane Nacionalnog stožera RH, a koje će se odnositi na ove priobalne županije, zajednički koordinirati provedbu istih, pripćeno je.

Naime, premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade naglasio je da se, nakon nekoliko epidemiološki mirnih tjedana, ponovno bilježi osjetan porast broja novooboljelih, posebice u četiri jadranske županije.

- U tom narančastom djelu Hrvatske od ponedjeljka, 26. srpnja, vrijedit će nove mjere koje se odnose na bolju kontrolu javnih i većih događaja. Veliku ulogu u tome imat će lokalni odnosno županijski stožeri, izvijestio je u podnevnom Dnevniku HTV-a HRT-ov novinar Šime Vičević.

Premijer Plenković očekuje da će se u provedbi novih mjera smanjiti razina nesporazuma i kontradiktornih stajališta kada je riječ o odobravanju javnih događaja.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će se u proces cijepljenja uključiti i ljekarne, koje će izdavati i COVID potvrde. 

- Više malih žarišta vrlo brzo mijenja sliku cijelih županija. Zaključak je vrlo jasan, stabilnost stoji na četiri stupa obrane - cijepljenju, epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!