08:17 / 22.07.2021.

Autor: HRT

Osjetan rast broja novozaraženih, nove mjere za Jadran

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HRT

- Nakon jako dobrih devet tjedna, u posljednja tri tjedna imali smo stagnaciju, a sada imamo porast. Trebamo biti oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je i da najveći brojevi dolaze iz četiri dalmatinske županije koje su turističke destinacije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne mjere kako bi se limitiralo širenje epidemije, kako bismo izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Dodao je da Vlada vodi računa i o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, financijskom i društvenom jer mora gledati cjelinu odgovornosti.

Cijepljenje protiv koronavirusa

Istaknuo je da smo s jučerašnjim danom prešli milijun i 600 tisuća cijepljenih prvom dozom.

- To je jako dobro. Bližimo se ukupnom broju od 48 posto cijepljenih odraslih osoba. I dalje pozivam sve, posebno one koji dvoje ili imaju neke strahove, da se informiraju i da poklone povjerenje struci i da donesu odluku da se cijepe. Cjepiva ima u izobilju, rekao je premijer.

- Važno je reći da od ljudi koji su se u zadnje vrijeme zarazili i koji su hospitalizirani, od njih 100 posto 94 posto nije bilo cijepljeno. Taj podatak je izrazito važan. Danas svatko tko odabere da se ne cijepi sebe stavlja u rizik koji može završiti fatalno. Svi smo već umorni od mjera, virusa, pandemije, ali bitno je da jednom dozom samodiscipline i paženja i uvažavanja glavnog mjerila, fizičke distance, prođemo kroz ljeto sa što većim brojem turista i što manje zaraze, naglasio je Plenković.

Dodao je da to očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor kako ne bi bilo skraćivanja sezone te još jednom apelirao na građane da se cijepe sad i da ne čekaju jesen.

Sjednica GSV-a

Komentirao je i jučerašnju sjednicu GSV-a. Rekao je da su imali vrlo kvalitetnu raspravu sa socijalnim partnerima i da su se dotaknuli svih tema i njihove uloge u suzbijanju COVID-a. Podsjetio je da su u ovoj krizi osigurali plaće za 700.000 zaposlenika i pomoć za 120.000 poslodavaca da premoste krizu te izdvojili 12 milijardi kuna za plaće.

Izgled hrvatskih eurokovanica

Osvrnuo se i na odabrane prijedloge za izgled hrvatskih eurokovanica.

- Šahovnica bi bila podloga svih kovanica, geografska karta Hrvatske na 2 eura, kuna na kovanici od 1 eura, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla i na 5, 2 i 1 centu glagoljica, rekao je premijer. 

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio i na podršku Vlade projektu "DONES", u koji je uključen Institut "Ruđer Bošković", a koji se realizira na razini EU-a. Riječ je o projektu za razvoj fuzijske energije, u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, glavni partner.

- To nam daje prostor da sudjelujemo u projektu budućnosti, naveo je.

Talijanskoj uniji čestitao je 30. godišnjicu osnutka, a komentirao je i izvješće o vladavini prava Europske komisije. Plenković je rekao kako smatraju da je izvješće odmjereno i da u velikoj mjeri daje vrlo korektan prikaz stanja u području vladavine prava i prepoznaju se određeni nedostaci, ali i napredak u nizu područja.

- Vlada će temeljito proučiti ovo izvješće i služit će nam kao svojevrsni korektiv u mjerama koje poduzimamo, poručio je.

Premijer je također podsjetio da će preksutra biti točno godinu dana od njihove prve sjednice Vlade u drugom mandatu.

U Hrvatskoj 179 novooboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u svijetu zaraženo gotovo 193 milijuna ljudi, a da je preminulih 4 milijuna 142 tisuće. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano 179 novih slučaja zaraze.

- U dvotjednom razdoblju, od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljenih zabilježile su Zadarska, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. Pomno pratimo razvoj situacije u svijetu i EU-u te shodno tome prilagođavamo epidemiološke mjere koje se odnose na ulazak putnika u zemlju, kao i funkcioniranje društvenih aktivnosti, rekao je ministar Beroš. 

Dodao je da je situacija u bolnicama povoljna, uz izuzetak pojedinih bolnica u Dalmaciji.

- Na bolničkom liječenju nalaze se 122 osobe, od kojih je 13 na respiratoru, istaknuo je.

- Više malih žarišta vrlo brzo mijenja sliku cijelih županija. Zaključak je vrlo jasan, stabilnost stoji na četiri stupa obrane - cijepljenju, epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti, istaknuo je.

Dodao je da je u skupini starijih od 80 godina 45 posto necijepljenih te ih je pozvao da se cijepe.

Božinović: Dodatno smo postrožili ulazak u zemlju iz trećih zemalja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ne bismo smjeli podcjenjivati trendove rasta broja novozaraženih posljednjih dana, posebno zbog činjenice da se zaraza delta-sojem širi cijelom Europom. 

- Kako bismo očuvali status sigurne destinacije, dodatno smo postrožili ulazak u zemlju iz trećih zemalja, a priprema se i novi set nužnih epidemioloških mjera, koje će na snagu stupiti u ponedjeljak, 26. srpnja. Nova odluka, koja će biti objavljena sutra, naglasak stavlja na kontrolu provedbe protuepidemioloških mjera. Njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini općina, gradova i županija, te, ako procijene da su događanja epidemiološki teško kontrolabilna, mogu ne izdati suglasnost za njihovo održavanje, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!