Centar za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" obilježio 70. godišnjicu

19.06.2023.

15:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Obilježavanje 70. godišnjice centra "Ivan Vučetić"

Obilježavanje 70. godišnjice centra "Ivan Vučetić"

Foto: HTV / HRT

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" je u ponedjeljak u zagrebačkom HNK-u obilježio 70. obljetnicu, a riječ je o jednom od najdugovječnijih centara u ovome dijelu Europe s više od 130 djelatnika i kroz kojeg godišnje prođe 17 000 predmeta.


Ubojstva, krađe, prometne nesreće. Tragovi iz gotovo svakog slučaja stignu njima u ruke.

Više od 130 djelatnika Centra za forenzična ispitivanja svakodnevno provodi analize DNK, forenzike prometa, vještačenja dokumenata, analize lica i glasa.

- Rezultati naših radova bili su ključni za rješavanje nekih od najtežih kaznenih djela te bez imalo ustručavanja mogu reći da je centar esencijalna karika u lancu pravde, rekla je Andreja Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Zato je slogan 70. godišnjice Centra, znanje, istina, pravda za sve. Za bolje rezultate važna je suradnja, a Centar je 25 godina član Europske mreže forenzičko-znanstvenih institucija.

- Želim da čestitam svim današnjim i budućim djelatnicima centra ovaj veliki jubilej i naglastit uvjerenje da će centar i u budućnosti predstavljati temelj za sigurnost građana ne samo u hrvatske nego i europske zajednice, kazao je Dorijan Keržan, predsjednik Europske mreže forenzičko-znanstvenih instituta.

Partnerstvo sa SAD-om


Djelatnici Centra kao punopravni i pridruženi članovi sudjeluju u radu Američke akademije za forenzične znanosti.

- Rezultati koji odrađuje i naš cenatr zbog kvalitete i svih djelatnika je pozicionirao hrvatsku na svjetskoj fornzičkoj karti kao jedno od nezaobilaznog karaktera ne samo u EU već i u sve intenzivnijoj suradnji s partnerima u SAD-u, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Velika obljetnica bila je prilika za dodjelu zahvalnica suradnicima, ali i odavanje priznanja dugogodišnjim radnicima u čijim rukama tragovi postaju dokazi i koji godišnje riješe oko 15 tisuća predmeta. 

'Pravda za sve'


- Prvo moramo imati znanje, drugo moramo težiti istini, a naravno 'pravda za sve' je nešto što cijeli pravosudni sustav, pa tako i naš, mora imati, objasnila je načelnica centra Andreja Ledić naziv "Znanje, istina, pravda za sve" pod kojim Ministarstvo unutarnjih poslova i Centar "Ivan Vučetić" obilježavaju 70. godišnjicu.

Centar je i član Europske mreže forenzično znanstvenih instituta još od 1998., a zadnjih godina se značajno povezao i s forenzičnom zajednicom u svijetu.

Trenutno su tri djelatnice centra pridružene članice Američke akademije za forenzične znanosti, a načelnica centra je punopravni član što je pokazatelj da su u Centru "Ivan Vučetić" na istoj razini s najistaknutijim svjetskim forenzičarima.

- Moramo biti u korak sa vremenom i proaktivno djelovati, komentirala je Ledić suradnju među forenzičkim centrima koju je ocijenila izuzetno važnom i u kontekstu tehnološkog napretka te naglasila da je trenutno jedan od uvjeta i implementacija umjetne inteligencije u svakodnevnom radu centra.

Božinović: Centar "Ivan Vučetić" važan u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala 


Obljetnicom se prisjetilo i na stvaralaštvo argentinskog kriminalista hrvatskog podrijetla Ivana Vučetića koji je kreditiran kao izumitelj daktiloskopije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako centar "Ivan Vučetić" simbolizira izvanredan doprinos Ivana Vučetića forenzičnoj zajednici koji je i uspješno nastavio njegovo nasljeđe te promiče napredak u području forenzike.

- Centar je i voditelj nacionalne zbirke podataka prikupljenih molekularno-genetskom analizom, kao i nacionalne zbirke otisaka papilarnih linija, dodao je.

Božinović je ocijenio da rad Centra nije samo usluga za društvo, nego je i presudan za stvaranje zajednice u kojoj se oslanjamo na pravdu i sigurnost.

- Sukladno odlukama Vijeća Europske unije o produbljivanju međugranične suradnje, posebice u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala, automatizirano razmjenjujemo DNA podatke s 24 države članice EU i Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je komentirajući važnost forenzičkog djelovanja.

Centar "Ivan Vučetić" imao je i važnu ulogu u procesu ukidanja viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Američke Države u području automatizirane razmjene daktiloskopskih i identifikacijskih podataka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!