Četvero Varaždinaca osuđeno na malo više od devet godina zatvora

02.12.2022.

17:00

Autor: Hina/E.P.C.

Županijski sud u Varaždinu - presuda u tzv. slučaju Kulturana

Županijski sud u Varaždinu - presuda u tzv. slučaju Kulturana

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Četvero Varaždinaca osuđeno je na Županijskom sudu u Varaždinu ukupno na malo više od devet godina zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju, zbog incidenta povezanog sa smrću profesora Gospodarske škole, 35-godišnjeg Nine Čengića u svibnju prošle godine. Riječ je o tzv. slučaju Kulturana, koji se dogodio kod okupljališta mladih u varaždinskom Graberju.

Ivor Vujasinović osuđen je na tri godine zatvora, drugoptužena Asja Gorski na dvije i pol, trećeoptuženi Ivan Gorski na dvije te četvrtoptuženi Dominik Žnidarić na godinu i osam mjeseci zatvora.


Kako je za Hinu izjavio glasnogovornik Suda Igor Pavlic, sudac je kratko iznio razloge takve presude.


- Oni su prvotno bili optuženi kao supočinitelji za kazneno djelo teškog ubojstva, ali tijekom postupka državni odvjetnik izmijenio je pravnu kvalifikaciju djela u kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, rekao je Pavlic.


Dodao je da Sud u ovoj nepravomoćnoj presudi nije prihvatio kvalifikaciju teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, jer prvostupanjski sud ne nalazi dokazanim na temelju rezultata dokaznog postupka da bi žrtva ozljedu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila zbog udaraca optuženika niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad.


Pavlic je kazao kako je sudac utvrdio da je Nino Čengić pao s barskog stolca, ali je, na temelju činjenica o njegovu ponašanju nakon pada, zaključio da tada nije mogao zadobiti ozljedu sa smrtnom posljedicom.


- Sud nalazi dokazanim da je na izlazu iz Kulturane Čengić zadobio dva udarca te da je i tada pao, međutim ne nalazi dokazanim da bi taj pad doveo do smrtne posljedice. Temeljem dokaznog postupka i rekonstrukcije zaključio je da je postojala i treća pozicija na travnatoj podlozi, gdje su ga optuženici udarali, ali prema nalazu sudskog vještaka, ni tada takva ozljeda nije mogla nastati, rekao je Pavlic.


Dodao je kako iz dokaza slijedi da su optuženici išli provjeriti što je sa žrtvom ostavljenom na travnatoj površini u nesvjesnom stanju, ali Čengića nisu pronašli ondje gdje su ga ostavili, nego na prostoru vježbališta.


Prema riječima glasnogovornika Županijskog suda u Varaždinu, Sud smatra kako postoji dilema je li fatalan bio treći pad na vježbalištu.


- Ne isključuje se mogućnost da je on tamo došao i pao zbog velike koncentracija alkohola i tableta koje je konzumirao, rekao je Pavlic.


Presuda je nepravomoćna i na nju je moguća žalba, a Pavlic dodaje kako će se svim optuženicima u izrečene kazne uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru iz kojeg su danas pušteni na slobodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!