Četvrtaši počeli pisati nacionalne ispite

06.03.2023.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: Hina/HRT/I.B.

Učenici su polagali tri predmeta

Učenici su polagali tri predmeta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ispitom iz hrvatskog jezika učenici četvrtih razreda 81 eksperimentalne osnovne škole počeli su pisati nacionalne ispite, što će potrajati do 10. ožujka. U srijedu je na rasporedu ispit iz matematike, a u petak iz prirode i društva.

Od 13. do 31. ožujka svi osmaši, u 923 osnovne škole, pišu nacionalne ispite iz osam predmeta. Ocjena je opisna i ne utječe na uspjeh učenika. Nacionalnim ispitima želi se dobiti realna slika postignuća učenika u redovitoj, dodatnoj i dopunskoj nastavi.

Ispiti iz sva tri predmeta počeli su u devet sati, a za hrvatski jezik učenici su ukupno imali 135 minuta, s time da prvi dio ispita (čitanje i hrvatski jezik) traje 75 minuta, a drugi dio (ispit pisanja) 60 minuta. Matematika je na rasporedu u srijedu, 8. ožujka, te je za nju predviđeno 75 minuta, a ispit iz prirode i društva održat će se u petak, 10. ožujka te će učenici za njega imati točno sat vremena.

Učenici će ispite pisati u svojim učionicama, a i za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektroničkih uređaja (npr. pametnih satova) - neće ih smjeti imati uz sebe. Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.

Ocjena je opisna i ne utječe na uspjeh


Škole, prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne bi trebale organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, a učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere. Nisu potrebne instrukcije niti ponavljanja, ocjena je opisna i ne utječe na uspjeh učenika.

Iz NCVVO-a su već prije naglasili da za nacionalne ispite nisu potrebne nikakve dodatne pripreme, ponavljanje gradiva niti traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer žele dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave. Nacionalni ispiti ne ocjenjuju se brojčanom ocjenom, već opisno te postoje četiri razine - napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine.

Rezultati ispita ne mogu na bilo koji način utjecati na uspjeh učenika, poručuju iz NCVVO-a. Nakon četvrtaša, nacionalne ispiti pisat će svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka, i to iz osam predmeta - hrvatskog jezika, matematike, biologije, fizike i kemije, prvoga stranog jezika, geografije i povijesti.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je kako se želi standardiziranim ispitima u RH dobiti realna slika učeničkih postignuća, stoga što jedino tako škole mogu znati koliko su bolje ili lošije od nacionalnog prosjeka.

- Do sada je to bila samo impresija bez relevantnih pokazatelja, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!