Nacionalni ispiti osmaša neće biti kreterij za upis u srednju školu

29.09.2022.

21:32

Autor: Hina/HRT

NCVVO: Nacionalni ispiti nisu kriterij za upis u srednju školu

NCVVO: Nacionalni ispiti nisu kriterij za upis u srednju školu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Rezultati nacionalnih ispita koje od ove školske godine pišu svi osmaši neće utjecati na zaključnu ocjenu niti će se uzimati kao kriterij za upis u srednje škole, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Nacionalne ispite pisat će u školskoj godini 2022./2023. svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka 2023., i to iz hrvatskog jezika, matematike, biologije, fizike i kemije, engleskog, geografije i povijesti, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Osim toga, nacionalne ispite pisat će i četvrti razredi iz 81 eksperimentalne škole, i to od 6. do 10. ožujka iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Od 10. do 12. listopada ove godine nacionalni ispiti pisat će se u petim razredima 81 eksperimentalne škole u kojima su prošle školske godine provedeni ispiti za osmaše.

Nacionalni ispiti neće biti kriterij za upis, ali će se evidentirati

- Postignuća, odnosno rezultati u nacionalnim ispitima neće utjecati na zaključnu ocjenu u osmome razredu niti će se uzimati u obzir kao kriterij upisa u srednje škole, istaknuo je Filipović.

Ali, bit će evidentirani kao bilješka tako da će svaki učenik imati evidentiran broj bodova i postignuće u postocima. Ocjena neće biti.

- Na Ministarstvu znanosti i obrazovanja je, rekao je Filipović, kad će obrazovna politika donijeti odluku da rezultate nacionalnih ispita primjenjuje kao jedan od kriterija prilikom upisa u srednje škole.

- Za nacionalne ispite nisu potrebne nikakve dodatne pripreme niti ponavljanje gradiva petog, šestog, i sedmog razreda te traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer želimo dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave, istaknuo je ravnatelj NCVVO-a.

Svi pišu sve predmete

U ispitima hrvatskog jezika neće biti eseja već samo pisani dio. Svi pišu sve predmete, iz gradiva od petog do osmog razreda.

Do 1. studenog bit će objavljeno koje ishode trebaju usvojiti učenici u osmome razredu kako bi učitelji mogli planirati realizaciju do početka pisanja nacionalnih ispita.

Škole će kontinuirano dobivati upute za pripremu i provedbu nacionalnih ispita

Učenici će pisati ispite svaki drugi dan, a ravnatelji škola dobit će upute, kako učitelji u te dane ne bi planirali pisane provedbe, uz preporuku da u dane pisanja ispita učenici imaju određen broj nastavnih sati kako bi mogli zadovoljiti normu nastavnog dana. Ispiti će se pisati u devet sati ujutro u svim osnovnim školama.

Učenici koji se školuju uz individualizirane postupke ili uz prilagodbu sadržaja pisat će ispite uz prilagodbu ispitne tehnologije i/ili s prilagođenim sadržajem. Učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina pisat će ispite na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Ispite će ocjenjivati neutralni ocjenjivači po unaprijed određenim pravilima i kriterijima, a prije početka ocjenjivanja proći će posebne edukacije.

- Cilj je tih ispita dobivanje objektivnih povratnih informacija kako bismo dobili realnu sliku učeničkih postignuća pojedinačno, na razini škole i na nacionalnoj razini, kazao je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!