11:23 / 25.10.2018.

Autor: I.H./M.M./HRT/Hina

Četvrti dan štrajka u Uljaniku i 3. maju

-

-

Foto: - / -

Prosvjednom šetnjom upozoravaju na neizvjesnu budućnost radnih mjesta te na blokirani račun i potencijalni stečaj.
Radnici Uljanika zbog neisplate plaća za rujan štrajkaju četvrti dan, a članovi Štrajkaškog odbora održali su sastanak s predstavnicima belgijske kompanije "Jan de Nul", za koju grade jaružalo.

Nakon što su se jučer sastali s australskim brodovlasnikom i vlasnikom kompanije "Scenic" Glenom Moroneyem, za koju Uljanik gradi luksuzni polarni istraživački kruzer "Scenic eclipse", članovi Štrajkaškog odbora danas su održali sastanak s predstavnicima belgijske kompanije "Jan de Nul", za koju Uljanik gradi samohodno usisno jaružalo na vlastiti pogon, najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama.

"Predstavnici te kompanije također su iskazali interes za uključivanje u traženje rješenja za održivu budućnost Uljanika, ali nisu zainteresirani ući uz vlasništvo", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je da deblokada računa Uljanika radnicima ne znači ništa kad na njemu još nema novca za plaće.   

Komentirajući medijske napise o stanju u Društvu koje je, po navodima Ministarstva financija, potrošilo novac za brodove koje nije ni počelo graditi, Cerovac je istaknuo kako ne vjeruje da se taj novac nenamjenski trošio.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske i član Štrajkaškog odbora Đino Šverko rekao je kako nikoga ne opravdava, ali misli da se dio tog novca po svemu sudeći trošio i za isplatu plaća.

Po njihovim riječima, sutra će članovi Štrajkaškog odbora održati dva skupa radnika na kojima će se dogovoriti o daljnjim aktivnostima. Pritom vjeruju kako će Trgovački sud već u ponedjeljak imenovati dva člana Nadzornog odbora kako bi se odmah mogla održati konstituirajuća sjednica tog tijela. 

Nastavljen je štrajk i u 3. maju. Radnici riječkog brodogradilišta ponovno su izašli na ulice. Prosvjednom šetnjom upozoravali su na neizvjesnu budućnost radnih mjesta te na blokirani račun i potencijalni stečaj.

Radnici su danas izabrali rutu od istočnog ulaza u brodogradilište, pa potom prošli Baračevom, Mlakom, Zvonimirovom i Liburnijskom ulicom, javlja Novi list. Građani su im trubljenjem davali podršku. Nakon prosvjedne šetnje vratili, su se u krug brodogradilišta.Problem Uljanika - 'Na Vladi je da počne razmišljati i da da konkretne odgovore'

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!