Četvrti krak afere: Zaradio više od pola milijuna kuna na koševima za smeće

01.07.2021.

14:22

Autor: V.G./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Policija je izvijestila i u četvrtom kraku afere za koji se dosad nije znalo, a koji se odnosi na utaju poreza i kante za smeće. 52-godišnji hrvatski državljanin osumnjičen je da je Gradu Zagrebu darovao 1012 koševa za otpad, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, te da je tako utajio porez i oštetio proračun. 

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad, među ostalim, 52-godišnjim hrvatskim državljaninom i trgovačkim društvom iz Zagreba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 52-godišnjak u vremenu od 1. siječnja 2013. do 30. travnja 2019. godine, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva, u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske i proračuna jedinice lokalne samouprave, počinio kazneno djelo na način:

- svjestan da je zaključio Ugovor o darovanju i postavljanju košara za otpatke na javnim površinama s jedinicom lokalne samouprave za 1012 koševa za otpad, propustio je obvezu da ova darovanja uredno evidentira u poslovnim knjigama navedenog društva, već je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu okrivljenog trgovačkog društva;

- neosnovano je propustio u ime okrivljenog trgovačkog društva prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost, te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit okrivljenog trgovačkog društva, pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao porez na dodatnu vrijednost prilikom darovanja, niti je iskazao u PDV obrascima obvezu poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporučenih koševa, a sve suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Dakle, sa ciljem da druga osoba djelomično izbjegne plaćanje poreza, dao je netočne podatke o dohocima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, pa je zbog toga došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu koji prelazi 20 tisuća kuna.

Opisanim načinom pribavljena je nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je na naprijed opisan način 52-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela protiv gospodarstva - Utaja poreza ili carine, koje djelo je opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, dok je trgovačko društvo odgovorno za kazneno djelo protiv gospodarstva – Utajom poreza ili carine, opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, u svezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega i osumnjičenog trgovačkog društva podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!