07:49 / 09.09.2021.

Autor: HRT

Hrvatska u crvenom - ne prijavljuju se kontakti, raste pritisak na zdravstvo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL/HRT/Pixabay

Cijela se Hrvatska zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. U posljednja 24 sata zabilježen je 941 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5335. Na bolničkom su liječenju 554 pacijenta, od kojih 58 na respiratoru. Preminulo je deset osoba, objavio je nacionalni Stožer. 

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore. Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Beroš: Izlaz je u što većem broju cijepljenja 

Ministar zdravstva Vili Beroš na tvitu je objavio da je to rezultat toga dijelom "necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!", navodi Beroš.

"Kada smo u crvenom mnoge druge zemlje uvode određene restriktivne mjere koje se odnose na slobodu povratka njihovih građana, i vrlo vjeroojatno će s eone sada i primjeniti, Međutim, ono što je najvažnije cijepljeni i oni koji su preboljeli će vrlo vjerojatno biti od toga izuzeti, znači to vam naglašava još jendom važnost cijepljenja, kazao je Vili Beroš na sjednici Vlade. 

- To je očekivano, porast broja zaraženih i ta incidencija koja se mjeri za ove karte dovela je do toga, ali možemo slobodno reći da smo ovaj u financijskom smislu najinteresantniji dio turističke sezone omogućili da se ona odvija bez ikakvih alarma, poručio je premijer Andrej Plenković.


Strože mjere zasad nisu na vidiku 

- Idući tjedan stožer će, kako sada stvari stoje uglavnom ići s produženjem postojećih mjera uz naglasak da je najbolja, ne mjera već oružje koje nam stoji na raspolaganju i kao zajednici i svakom građaninu RH - cjepivo, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović


Na COVID odjelu KBC-a Split 125 je oboljelih, od kojih je svaki šesti na respiratoru. Predstojnica Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split Sanda Stojanović Stipić poručila je kako se boje što će doći s hladnijim vremenom.

- Meni je žao što naši sugrađani msile da ih zatrašujemo. Ali to nije istina, to nije izmišljena priča, stvarna je užasno strašna, kazala je. Otežava i činjenica da zaraženi ne prijavljuju svoje kontakte.


Ne prijavljuju se kontakti

Zvonimir Šostar
, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" potvrdio je za Dnevnik HTV-a kako ima informaciju da je Hrvatska na europskoj koronakarti u crvenom. Dodao je da postojeće mjere ostaju na snazi do 15. rujna te je apelirao na sve da ne idu na velika okupljanja, ako nije nužno.

- Cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata, naglasio je Šostar i dodao kako je delta-soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Ured za zdravstvo Grada Zagreba objavio je raspored cijepljenja protiv koronavirusa na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 30. rujna. Ponedjeljkom, srijedom i petkom cijepljenje će se provoditi od 8 do 12 sati, a utorkom i četvrtkom od 14.30 do 19 sati. Davat će se cjepivo Comirnaty (Pfizer) i Janssen (Johnson & Johnson). 

Na alaram zvoni financijsko opterećenje u zdravstvenom sustavu

Od 25. veljače 2020., kada je registriran prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 380.904 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8405 preminulo. Ukupno su se oporavile 367.164 osobe, od toga 605 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2.628.116 osoba, od toga 9987 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 8. rujna utrošeno je 3.314.168 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,13% ukupnog stanovništva, odnosno 51,79% odraslog stanovništva. Na dan 8. rujna utrošeno je 6240 doza cjepiva, a 3499 osoba cijepljeno je prvom dozom. S jučerašnjim danom 1.750.418 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a među njima cijepljenje je završeno za 1.640.053 osobe (1.563.750 osoba primilo je dvije doze te 76.303 osobe cjepivo Jannsen), što čini 48,59% odraslog stanovništva, objavio je nacionalni Stožer civilne zaštite. 

Broj novozaraženih u županijama: Splitsko-dalmatinska (172), Grad Zagreb (186), Zagrebačka (101), Zadarska (52), Osječko-baranjska (43), Dubrovačko-neretvanska (56), Šibensko-kninska (21), Brodsko-posavska (47), Primorsko-goranska (45), Krapinsko-zagorska (28), Vukovarsko-srijemska (17), Međimurska (11), Varaždinska (27), Istarska (20), Bjelovarsko-bilogorska (17), Karlovačka (19), Požeško-slavonska (7), Ličko-senjska (3), Koprivničko-križevačka (22), Sisačko-moslavačka (15) i Virovitičko-podravska (32).

Imunolog Zlatko Trobonjača poziva građane da se cijepe, ističući da cijepljeni uglavnom nemaju teže oblike COVID-a. Također kaže kako ne vjeruje da ćemo se morati iz godine u godinu cijepiti protiv COVID-a jer će se s vremenom stvoriti prirodni imunitet koji će dovesti do toga da su mogući većinom samo lakši oblici bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!