12:54 / 09.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

ECDC: Cijela Hrvatska u crvenom

Hrvatska na koronakarti u crvenom

Hrvatska na koronakarti u crvenom

Foto: ECDC / HRT

Cijela je Hrvatska crvena na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak.

Već se nekoliko tjedana stanje u Hrvatskoj mijenja nagore.

Na prošlotjednoj karti ECDC-a istočna i srednja Hrvatska bile su u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever zemlje ostali u narančastom.

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan jer je broj zaraženih u posljednjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošle srijede bilo ih je 805.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto, te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

Ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je napisao: "U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih, čime se podiže razina zaštite svih!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!