Čičin Šain za Dnevnik HTV-a: Rezultati Modernina cjepiva ulijevaju optimizam

09.01.2021.

19:15

Autor: Dnevnik/IMS/V.G./HRT

default error photo
Čičin Šain je rekao kako je razlika između uvriježenog soja koronavirusa i novoga koji se pojavio u Britaniji nebitna za imunosni sustav te da nema razloga za zabrinutost oko djelotvornosti cjepiva.
Virusni imunolog Luka Čičin Šain rekao je za središnji Dnevnik HTV-a kako rezultati dobiveni ispitivanjima Modernina cjepiva, koji sugeriraju da bi razina antitijela na koronavirus mogla ostati još godinama nakon cijepljenja visoka, daju razloga za optimizam.

➡️ Cijepljenje u Uniji napreduje presporo
➡️ Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv mutiranog virusa
➡️ Sve o koronavirusu


- Jučer su objavili jedan rad u kojem su pratili efikasnost cjepiva i to na onih prvih 34 ispitanika koji su bili uključeni u prvu fazu kliničkog ispitivanja, to znači da su četiri mjeseca praćeni, da je prošlo četiri mjeseca od njihova cijepljenja. Nakon dva mjeseca su vidjeli kakvu razinu antitijela imaju, a sad su dodali rezultate od četiri mjeseca po imunizaciji i onda su vidjeli da ta razina protutijela koja štiti protiv koronavirusa opada vrlo sporo. Kad bi se to nastavilo ovim tempom u vidu ravne crte, onda bi razina antitijela mogla ostati vrlo visoka još godinama. Naravno da će vrijeme potvrditi je li to tako, rekao je Čičin Šain javljajući se iz Braunschweiga.

Upitan štiti li cjepivo i protiv mutiranog soja koronavirusa koji se već pojavio u nekim državama, Čičin Šain je odgovorio:

- Ako pričamo o engleskom soju, onda definitivno. Ne samo da cjepivo štiti protiv njega, nego je i prirodna imunost nakon što smo preboljeli infekciju s uvriježenim virusom također zaštitna.

COVID nije posljednja pandemija

Istaknuo je kako je moguće da se u budućnosti razvije neki soj koji će biti toliko različit da nas cjepivo neće moći zaštititi.

- Sasvim je izvjesno da COVID nije posljednja pandemija koja će nas snaći. Samo je pitanje vremena kada će doći neka nova vrsta virusa, koja ne mora uopće biti iz obitelji korone, i onda naravno da nas cjepivo ne može zaštititi, rekao je.

Čičin Šain umiruje javnost i poručuje kako je razlika između engleskog i uvriježenog soja koronavirusa nebitna za imunosni sustav te da nema razloga za zabrinutost oko učinkovitosti cjepiva.

Nije vrijeme za opuštanje

U mnogim zemljama dolazi do širenja koronavirusa, a Čičin Šain ističe kako još nije vrijeme za opuštanje.

- Iako je broj novozaraženih u laganom padu, on je i dalje visok. I broj teško bolesnih u bolnicama je i dalje visok. Smrtnost pacijenata koji su na respiratoru je oko 75 posto, tako da mi i dalje trebamo djelovati efikasno protiv koronavirusa, ne smijemo se opustiti, rekao je.

Čičin Šain je istaknuo kako na primjerima iz Azije vidimo da je moguće zauzdati virus. Razlika između Europe i Azije jest, kako je rekao, u tome što ondje država djeluje i uvodi mnogo radikalnije mjere čim se pojavi mali broj inficiranih.

- Treba shvatiti da te mjere djeluju kako protupožarna deka kojom možete ugušiti vatru kad požar krene, ali ne možete ugušiti s tom požar kad se rasplamsao po stanu. Ako je broj slučajeva po danu vrlo visok, te epidemiološke mjere moraju biti naglašene i sveobuhvatne kako bi se mogućnosti kontakata i zaraze sveli na minimum. Vjerujem da u trenutku kad dođemo na 10 novozaraženih po danu na milijun stanovnika, onda možemo razgovarati o tome da se mjere ukinu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!