Cijela Hrvatska tamnocrvena na karti ECDC-a

28.10.2021.

12:02

Autor: Hina/HRT

Cijela Hrvatska tamnocrvena na karti ECDC-a

Cijela Hrvatska tamnocrvena na karti ECDC-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu tjednu kartu učestalosti zaraze koronavirusom, prema kojoj je cijela Hrvatska tamnocrvena, kao i veliki dijelovi istočne Europe.

Prošloga je tjedna tamnocrvenom bojom ECDC označio Grad Zagreb i Panonsku Hrvatsku, dok su Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska bile u crvenom. ECDC procjenjuje rizik od COVID-a po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2). Statističke regije NUTS 2 moraju imati najmanje 800.000 stanovnika, a najviše tri milijuna. U našoj zemlji tako postoje samo četiri regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb. Za razliku od ljetnih mjeseci, kada je epidemiološka situacija bila najgora na zapadu EU-a, sada su regije na istoku Unije uglavnom označene crvenom ili tamnocrvenom bojom.

Sve bugarske, rumunjske i slovenske regije su u tamnocrvenom, kao i veći dio Slovačke te manji dio Grčke. Cijela Mađarska i Njemačka su u crvenom, dok je susjedna Austrija dijelom crvena, a dijelom tamnocrvena.

Epidemiološka je situacija bolja u Češkoj, čije su dvije regije u narančastom, a ostatak u crvenom. Slična je epidemiološka situacija i u Poljskoj, dok su sve baltičke zemlje potpuno tamnocrvene.

Među skandinavskim zemljama najbolja je epidemiološka situacija u potpuno narančastoj Švedskoj, dok je Finska u crvenom.

Zemlje Beneluxa, kao i Irska, u crvenom su ili tamnocrvenom, a cijela je Francuska narančasta.

Najbolja je epidemiološka situacija u Italiji i Španjolskoj, koje su zeleno-narančaste, dok je susjedni Portugal u narančastom.

ECDC objavljuje novu kartu o stanju pandemije i zemljama EU-a svakog četvrtka.

Crvena boja znači da je broj aktivnih slučajeva u posljednja dva tjedna između 75-200, a udio pozitivnih testova na COVID-19 4 posto ili više te da je ukupan broj slučajeva u 14 dana veći od 200, ali manji od 500.

Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojevi se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!