Cijeli Split ispratio Olivera Dragojevića: Hvala, legendo

31.07.2018.

14:07

Autor: HRT

default error photo
Prijenos ispraćaja mogli ste pratiti na HRT-u 2, putem streama na www.hrt.hr i na platformi HRTi.
Deseci tisuća ljudi okupili su se na splitskoj Rivi kako bi ispratili Olivera Dragojevića na posljednje putovanje, prema Veloj Luci. Nešto prije 19 sati Oliveru u čast zazvonila su zvona svetog Dujma.

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića iz Splita bio je od crkve sv. Frane preko Rive do katamarana koji ga je posljednji put odveo u Velu Luku gdje će sutra u 18 sati biti pogreb. 

Pokraj lijesa s bijelim ružama bila je Oliverova supruga Vesna i sinovi, a izmjenjivali su se njegovi najbliži prijatelji i suradnici, među kojima su bili: Tonči Huljić, Petar Grašo, Goran Karan, Doris Dragović, Stjepan Hauser, Zlatan Stipišić Gibonni, Joško Banov, Tony Cetinski, grupa "Dupini"...

"Hvala Olivere, kralju", "Hvala, legendo", neki su od povika brojnih Splićana koji su svoju ljubav i štovanje Oliveru Dragojeviću iskazivali posebno i dostojanstveno, uz pjesmu i pljeskanje. Bacali su cvijeće, kape i navijačke šalove, a mimohod je pjesmom pratila klapa "Kontra" koja je na pozornici na Rivi izvodila njegove legendarne pjesme: "Cesaricu", "Splite moj", "Moj lipi anđele", "Još ovaj put", "Vjeruj u ljubav", "Moj galebe"...

Prema procjeni policije na ispraćaju je bilo više od 10.000 ljudi. U splitskoj luci se okupilo i više stotina plovila, koji su Olivera pozdravljali sirenama i bakljadom. Uz njih, bila je i Hrvatska ratna mornarica s dvije raketne topovnjače. Prije ispraćaja Olivera, u crkvi sv. Frane je u 18.30 održana misa kojoj su prisustvovali njegova obitelj, uži krug prijatelja i suradnika.

Uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala, velikog zvona na zvoniku sv. Duje, Olivera do Vele Luke otpratili su brodovi Lučke kapetanije MUP- a i HRM- a. Inače, bumbala su posljednji put brecala davne 1938. godine povodom smrti Ante Trumbića. Ispaljene su rakete, zapaljene bengalke, a brodovi započeli trubiti.

Za vrijeme ispraćaja Olivera na Rivi, taj prostor je cijelo vrijeme nadlijetao policijski helikopter i tri mala sportska zrakoplova. S vrha kampanela sv. Duje Torcida je spustila veliki nacrtani portret Olivera Dragojevića koji prikazuje njega na brodu, u jednoj ruci drži (timun) volan, a u drugoj upaljenu bengalku. Za to vrijeme je upaljena i bengalka na sv. Duji. Ali i još 70 bengalki na Rivi. Baš onoliko koliko je godina imao Oliver kada je preminuo.

Oko 20.30 u blizini Hvara, točnije između Galešnika i Stipanske, katamaran s Oliverom i obitelji dočekalo je oko 500 brodica s okolnih otoka i to sve u organizaciji Pokreta otoka.

Dio ispraćaja uz Oliverovu "Cesaricu":


Dan je nacionalne sućuti zbog smrti Olivera Dragojevića. U Staroj gradskoj vijećnici otvorena je knjiga žalosti.

Komemoracija u njegovu čast održana je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Uz obitelj i prijatelje ondje je bio i državni vrh. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!